Min simklubb          Simklubben S02     

 

25 Jun

Pernilla blev idag klar för Paralympics i London. Hon utgör därmed en av 5 simmare som representerar Sverige i London. Ett efterlängtat besked som ger lite trygghet och lugn i hennes träning fram till Paralympic som startar den 29 augusti.

Jag har inte varit så flitig med hennes hemsida under våren, vilket haft flera orsaker där den viktigaste har varit att skrivandet och förväntningarna har skapa press på henne som inte varit positiv. Eller i vart fall vågade jag inte chansa på det eftersom hennes resultat sedan januari- februari tagit en lite oväntad och lite oroväckande utveckling stundtals. Hennes förbundskapten Rolf Skoogh och hennes personliga träningare Henning Degerman har dock aldrig varit särskilt oroliga utan det är väl mest vi föräldrar som blivit bortskämda med en strålande utveckling under senaste två åren. Bröstsimmet är egentligen det som hon utvecklat bäst under våren, medan frisimmet stått och stampat trots försök att utveckla tekniken , eller kanske just därför. Samtidigt så ingår bröstsim för henne i Parlympics så det är ju positivit. Målet har ju hela tiden varit London, men när hon skulle sätta sina tider så har det varit lite över (sämre än) målsättningen och hon fick svårt att lyckas i "måstetävlingarna". Sen fungerar ju simningen så att de omtalade trappstegen kommer och ibland tar det tid mellan klättringarna och då i synnerhet ju lägre man pressat sina tider.

Pernilla har egentligen simmat som bäst under hösten i Global Games och efter träningslägret på Teneriffa i December 2011. Hennes klubb S02 gjode också ett tränarbyte inför vårsäsongen vilket kan ha spelat in till att börja med eftersom personkemi måste fungera för henne. Allt det där har blivit bättre nu och nu finns det hopp om att Pernilla skall kunna toppa formen riktigt bra till London. Pernilla har efter två år med digert tävlingsprogram inte haft någon möjlighet till längre vila vilket också kan spela in. Under sommaren och inför Paralympics kommer hon att åka på precamp söder om London och sedan blir det tuff träning med de andra Paralympierna. Sista "vanliga" tävlingen gör hon till helgen i Varberg och bockstensdoppet. Sen så övergår träningen till mycket fys och teknikträning. Ett grymt skönt besked för Pernilla som nu helt kan fokusera på Paralympics.

 

13 februari

Det var tredje gången som Pernilla simmar i Malmö Open och det gav tre nya svenska rekord och segrar i alla sju grenar hon ställde upp på. Rekordet på 100 bröstsim smällde högst eftersom hon inte hade det tidigare och det var 16 år gammalt. Nu är det bara 200 bröst och 200 fjäril som återstår sen har hon samtliga.

Det var annars en märkbart sliten Pernilla vilket märktes på den inledande 200 fritt som är hennes viktigaste gren just nu inför Paralympics. Hennes tid låg nästa 4 sekunder över hennes tid från JDM under trettondaghelgen och hon avslutar med 36.8 på sista 50 mot mer normala 35. -Jag blev trött var hennes kommentar efteråt och det är inte likt Pernilla. Hon var också snuvig veckan innan och kanske drabbad av lättare förkylning. Även 100 rygg gick lite segt, men på 100 medley och framförallt 100 bröstsim smällde hon till med rekord och tände till lite. Avslutningen under lördagen blev också riktigt bra eftersom hon sänkte sin tid på 50 fritt och simmade in på 30.10. Nu blir nästa mål att gå under milstolpen 30 sekunder.

Under söndagen simmade hon 50 fjäril och 100 fritt. Fjärilsimmet låg en bit över hennes pers och på 100 fritt märkte man att hon inte var i form. Förvisso hennes näst snabbaste tid 1.05.26 men i dagsläget borde hon vara god för tider under 1.04.

Den stora begivenheten för henne var alltså 100 bröstsim där hon går under 1.30 för första gången och raderar ut Katarina Johanssons rekord på 1.29.82 och simmar in på tiden 1.28.74. Där var också enda gången hon fick stark draghjälp av världsrekordinnehavaren på distansen i klassen S11 Maja Reichard. Pernilla vann den kampen mot Maja som liksom Pernilla är starkt nertränade just nu. Maja har simmade in på 1.29.79 men de tävlar inte i samma klass utan gick bara i samma heat. Eftersom Lina Watz saknades så fanns inte draghjälpen eller tävlingsmomentet i de andra grenarna.

 

Som klubb placerade sig S02 fyra i lagtävlingen trots att Pernilla simmar själv för klubben. Nacka HI vann lagtävlingen men så har de en rad duktiga simmare, inte minst Maja Reichard då.

 

Nu väntar normal träning denna veckan men redan i morgon bitti skall Henning Degerman starta igång teknikträning med Pernilla som en följd av det personliga stödet som Paralympicskandidaterna får ta del av. Till helgen väntar sedan ett tufft träningsläger under ledning av Rolf Skoogh som lovat att inte vara snäll och det vet alla vad det innebär.....

Nästa tävling blir i Danmark om en knapp månad och då gäller det att formen är spetsad för då skall 200 meter simmas på rekordtid för att möjligen säkra en plats till London.

 

9 februari 2012

 

Malmö Open var första tävlingen som Pernilla simmade som licensierad handikappsimmare och också tog sina första officiella svenska rekord. Det var 2010 och det kändes väldigt stort och lokalpressen uppmärksammade hennes insatser. Tävlingen bär fortfarande en statusstämpel inom svensk handikappsimningen, men för Pernilla blir det första gången hon tävlar där utan press eftersom fokus ligger en månad längre fram.

 

Tittar man i årets startfält i Malmö open så toppar Pernilla alla grenar hon ställer upp i. Motståndet för henne lär vara magert även om S14 dominerar stort i antalet simmare. Nu gäller det för Pernilla att kunna fokusera på sin egen insats och inte bry sig om att hennes draghjälp i form av Lina Watz saknas. Draghjälp i alla fall på de korta distanserna och ryggsimmet. Lina har varit sjuk under en tid och valde att inte stressa fram tävlandet eftersom hon liksom Pernilla skall till Danmark om en måndad det är då det gäller. Det är där de skall försöka knipa en plats till Paralympics eftersom tävlingen är IPC-sanktionerad. Pernilla kör tufft med 8 pass i veckan och har inte valt att toppa upp inför Malmö. En dags vila är allt så får vi se vad det ger i tävlingsbassängen. Något pers brukar hon av tradition mäkta med så vi får hoppas det blir så även denna gång.

 

 

9 januari 2012

 

Säsongen kunde inte börja bättre för Pernilla när hon simmar sina favoritgrenar under JDM i Uddevalla....

Det är alltid spännande när en ny säsong står för dörren och det var länge sedan man tävlat. Senast för Pernilla var under hennes framgångsrika tävling i Stockholm Open i början på november. Där persade hon i så gott som allt hon ställde upp i och man bara väntar på när den framgångsvågen skall ta slut. Det måste ju bli svårare för varje gång hon plockar in på konkurrenterna att överträffa sig själv.

Det har varit ett tufft träningsprogram under december månad för henne med ett träningsläger på Teneriffa i mitten på månaden och sen under mellandagarna har hon under ledning av den nya tränaren Niclas Carlsson kört varannan dag med dubbla pass. I den meningen borde inte JDM generera några bättre tider eftersom samtliga borde vara nertränade. Inte minst Pernilla som tappat 4 kilo och haft dubbla träningsläger kan man säga.

Pernilla simmar 200 fritt magnifkt och sänker sitt pers med nästan två sekunder och simmar in på 2.16.83. En tid som förövrigt hade givit henne ett brons vid VM i Eindhoven 2010 och guld på Global Games, men då måste vi ta med att det är på långbana och detta är kortbanetid. Nu har det förvisso inte inneburit någon större skillnad i Pernillas fall så prestationen kan ändå räknas. Två av hennes rekord har länge legat från långbana trots att hon simmat distanserna på kortbana efteråt. Denna tävlingen skulle dock radera ut ett av dem och det på 400 fritt. Hennes tid från Global Games på 4.52.14 är ett minne blott i svenska rekordlistan men står kvar som hennes långbanerekord. Hon simmade i Uddevalla in på 4.48.49 efter ett taktiskt helt rätt genomfört lopp. Hon gick ut lugnt, kanske lite väl lugnt men tuggade sig in i loppet mer och mer och avslutar sista hundra på 1.11.27 vilket gav henne den nya svenska rekordet i S14.

På 800 fritt var hon mycket nära att spräcka sitt fina rekord från Bockstensdoppet (långbana) men föll på målsnöret. Hon låg på schema men avslutade lite svagare varför hon inte nådde hela vägen fram. Ett nytt pers på kortbana blev det med över 4 sekunder och om någon månad skulle säkert rekordet ryka alla världens väg när hon skall vara i bättre form.

 

Pernilla simmade också ett antal lagkapper och två av dem i frisim 100 och 200 meter. På 100 simmade hon flygande start på 1.04.15 och på 200 simmade hon startsträckan på 2.17.86 och det efter hennes 800 meterslopp. Det visar att hennes paralympicsgren sitter bra och tider långt under 2.20 ligger stabilt hos henne. Det krävs tider ner mot 2.14 för att vara med i medaljstriden där. Marlou Van Der Kulk ligger på 2.13.5 i dagsläget men det är hon ensam om. Ingen annan har simmat under 2.15 men lär göra det under Paralympics. Pernillas kurva pekar mot det hållet så hon kan defenitivt vara med i matchen men det är 7-8 simmare om det kanske ännu fler.

 

Ett bra formbesked för Pernilla som kommer att vara ännu bättre i Malmö Open när det tävlas näsat gång i början på februari. Om hon får vara frisk vill säga.....

 

7 januari 2012

 

JDM står på schemat lördag och söndag och tävlingarna avgörs i Uddevalla under ledning av nya chefstränaren Niclas Carlsson. Niclas återser sin förra hemvist eftersom han tidigare tränade just Uddevalla. Var Pernilla står rent tempomässigt är svårt att säga efter en riktigt tuff träningsperiod. Normal så borde hon vara nertränad, men man vet aldrig men henne. Hon brukar göra bra resultat när hon är "igång". Fyra kilo lättare sedan mitten av december genom bättre kosthållning men framförallt riktigt hård träning. Hon simmar sina favoritdistanser 2, 4 och 800 meter och 200 är ju alltjämt viktigast och den ligger först i programmet. Hon möter i heatet Celine Bertrand som är Sveriges bästa bland juniorerna. Pernilla får ju lungt acceptera att se Celine dra iväg eftersom hon är god för 1.58. Det vi hoppas på är en bra tid vilket innebär pers....fortsättning följer.

 

13 december

9 dagars träningsläger på Teneriffa ligger som ett led i satsningen mot Paralympics. Pernilla är på plats sedan i söndags ihop med Anders Olsson och ledarskaran. De övriga ansluter under Lucia på eftermiddagen eftersom de varit på elitidrottsskola på Bosön. England, Tyskland, Italien, Finland och nu Teneriffa är länder som Pernilla fått simma i bara under 2011. Förmåner man får tillskansa sig när man tillhör eliten i svensk handikappsimning men också internationellt...

För två av lägerdeltagarna så blir vistelsen extra angenäm eftersom beskedet under gårdagen om att de är klara för Paralympics faställdes. Det handlar naturligtvis om Anders Olsson och Maja Reichard. Sveriges stor guldfavoriter i Paralympics. För de andra så blir det en väntan under våren på besked. Rolf har sina sju kandidater, men det är Paralympiska kommittén som tar ut truppen även om Rolf ord väger tungt.

Pernilla fick äran att träffa gamla storsimmaren Glenn Christiansson på Teneriffa. Rolf har väl haft honom under hans landslagsår kan jag tänka mig och Glenn var inte sen att berömma Pernilla. Glenn håller fortfarande på med simning i mastersklasserna.

Pernilla rapporterar att hon fått träna på tekniken och vissa förändring som Rolf vill se. Det handlar mycket om frisim men också bröstsimsteknik.

Ganska otroligt vad mycket Pernilla har tävlat under 2011. England (British open), Tyskland (IPC-EM), Italien (Global Games), Finland (NM) och nu träningsläger på Teneriffa. Till det skall läggas ett 9 dagars läger i Älvdalen plus några helgläger i Jönköping. Det blir inga fler tävlingar under 2011 och senast så missade hon Barracuda på grund av sjukdom. Men tidigt 2012 drar det igång med DM under trettondaghelgen. Det är första gången hon är kvalificerad för DM och det på distanserna 200, 400 och 800 fritt. Tyvärr kommer Anders Olsson cup i kläm där men DM känns viktigare. Möjligen åker hon upp till Deje första tävlingsdagen.

Träningslägret på Teneriffa varar till den 20:e december och Pernilla kommer hem morgonen den 21:a och åker direkt till skolavslutningen. Ett digert program men det kostar att ligga på topp.....

 

 

7 november

9 Guld, 6 svenska rekord plus ett pers blev facit i Stockholm ParaGames när Pernilla simmar fantastiskt bra i hela tävlingen. Det var bara på 50 fritt och 100 rygg hon inte persade men tiderna var bra även där. Det bästa var som vanligt frisimmet där hon sätter bra tider på både 100 och 200 fritt....

Efter Global Games så har det gått lite trögare för Pernilla. Hon har hunnit med både UGP 4 och Nordiska Handikappmästerskapen där hon förvisso tog fyra Guld men rekorden har uteblivit. Nu med lite vila och två veckors mellanrum så smäller hon till med en riktigt vass tävling. Hon simmade i nya dräkter och det visade sig att förra årets framgångsrecept då hon satte 18 rekord i rad efter att ha bytt simdräkt var i princip lika lyckat nu. Naturligtivs blir det allt tuffare att sätta rekord hela tiden så därför är det extra imponerande det Pernilla presterade i Stockholm. Det bästa av allt var att hon sänkte sig i alla fyra simsätten vilket är ett härligt besked när vi just funderat över varför inte rygg och bröstsimmet fungerat så bra på sista tiden. Hon står för rejäla sänkningar på 50 fjäril och 100 fritt och det sistnämnda är extra viktigt för att orka öppna starkt på 200 fritt. Nu sänkte hon sig även på Paralympicsgrenen 200 fritt, men grenen var första på morgonen och tiden 2.18.30 kommer inte att ligga länge om jag gissar rätt. Tiden var också den snabbaste i Stockholm med killarna medräknade. Positiva besked inför fortsättningen och nästa gång det tävlas är på hemmaklubbens egna Barracuda Race och då finns möjlighet till ytterligare rekord.

Hennes nya rekord satte hon på: 100 fritt, 200fritt, 50 fjäril, 50 rygg, 50 bröst, 200 medley. Hon persade också på 100 bröst.

 

4 november

Stockholm International ParaGames i helgen och det är tävlingen där allt började för exakt två år sedan.

 

Till skillnad från många av sina landslagskollegor så har Pernilla varit hyfsat frisk efter Nordiska Mästerskapen. Hon fick lite känning av förkylning efter Finlandsäventyret men nu har hon tränat fullt sista veckan. Tävlingen till ära så blir det att inviga två nya baddräkter och förra gången det var aktuellt så slaktade hon rekord på rekord men det skall man inte räkna med nu. Vi får hoppas hon kan putsa några i alla fall.

 

30 oktober

 

Efter mycket tävlande så blev väl inte Nordiska mästerskapen någon rekordtävling för Pernilla men som gör som man brukar säga en bra dag på jobbet. Hon plockar individuella Guld på 100 och 200 fritt och två i lagkapp och till det kan läggas 3 silver och 2 brons.

 

Eftersom det i vissa klasser inte var många deltagare så valde man att köra efter 1000 poängssystemet där man tilldelas poäng efter ett förhållande till gällande världsrekord. På så vis kan alla klasser tävla mot varandra efter ett hyggligt rättvist system. Att Pernilla plockade Guld på 200 fritt var därför lite överraskande eftersom den norska S5 simmerskan ligger i absoluta världstoppen och simmar normalt på tider nära hennes världsrekord men Pernilla lyckades knipa Guldet men några poängs marginal. Rolf Skoogh valde att kalla tävlingen för en träningstävling och med tanke på det var resultaten klart godkända. Nu kan hon titulera sig Nordisk mästare på 100 och 200 fritt plus lagkapp.

 

 

21 oktober

 

Pernilla reste med landslagstruppen till Oulu i Finland i onsdags för att simma Nordiska Mästerskapen under lördag och söndag. Den utökade truppen består av 15 simmare och 6 ledare vilket är en kontrast till Global Games då hon var ensam simmare med endast en ledare.

 

Att truppen är så stor har att göra med att förutom paralaympics kandidaterna så är även utvecklingsgruppen med. Eftersom de nordiska länderna har begränsat med handikappsimmare så krävs att så många som möjligt åker med för att överhuvudtaget kunna genomföra ett NM. Det blev också nyligen bestämt att man kommer inte att kora en vinnare i varje klass utan kör med ett handikappsystem där en vinnare koras i varje gren. Alltså alla klasser tävlar mot varandra vilket är en variant som gagnas i England och Tyskland bland annat. Vissa klasser hade inte kunnat få en värdig mästare då endast ett par simmare finns med. Totalt är det 54 simmare på NM. Sverige har den största truppen och i Pernillas klass S14 är det fyra simmare från Sverige.

Pernilla kommer att simma samtliga grenar vilket innebär 10 grenar plus lagkapp. Tävlingen avgörs i tre pass med två på lördag och ett på söndag.

Hennes chanser till medalj är lite svårt att sia om eftersom jag inte vet hur handikappsystemet kommer att läggas upp. Det som jag vet är att norska världsstjärnan Sara Louise Rung är med. Hon simmar i S5 och är rankad 1:a i världen 2011 på 200 fritt. Hennes tid på 2.47.56 är givetvis sämre än Pernillas men imponerade i S5 vilket kommer göra henne oslagbar när det gäller Guldet som om det bara handlade om S14 hade varit Pernillas givet. Eftersom handikappsystemet baseras på förutsättningarna så kommer den som ligger långt framme internationellt i sin klass att knipa guldet så det handlar mest om att simma mot sig själv så får vi se hur långt det räcker medaljmässigt. 200 fritt är först ut på lördag morgon 0900 svensk tid så även om det är en av Pernillas favoritgrenar så kommer hennes chanser att ligga bäst till i fjäril där norskan inte simmar. Tävlingarna går att följa via livetiming och Pernilla ställer upp i: 50,100,200 fritt, 50,100rygg, 50,100 bröstsim och 50,100 fjäril och 200 medley plus lagkapp.

 

14 oktober

 

Från Global Games till Sandared och kortbana för första gången på ett halvår.

 

Det växlar snabbt när man är på den internationella arenan och tävlar. Två veckor efter Global Games är det då dags för en UGP 4 i Sandared. Tillbaka till kortbana efter att ha simmat långbana sedan Falkenberg i våras. Pernilla simmar två grenar i varje pass och förutom frisim 100, 200, 400 och 800 så skall hon göra ett försök att attackera det svenska rekordet på 200 bröstsim. Beslutet till det tog hon innan Global Games och eftersom tekniken i bröstsim håller på att tränas in så kanske den ambitionen var väl högt satt, men vi får se. Normal simmar man snabbare på kortbana vilket gör att om formen håller i sig så kan något svensk rekord ryka eftersom man inte skiljer på kort och långbana där. Sen så vet man inte om Pernilla har svårt att ladda om från Global Games och Sandared kommer mellan det och nästa helgs NM vilken är en IPC-sanktionerad tävling och därför viktigare för henne. Hon får inget nämnvärt motstånd i Nordiska utom i möjligen bröstsim men tiderna kan vara viktigare och nordiska går i långbana. Två veckor senare är det dags för Stockholm ParaGames så det blir intensivt tävlande ett tag framöver....

 

15 augusti

Pernilla vann i helgen Göteborg simmet som avgörs i öppet vatten sedan tre år i Delsjön, Göteborg..

Det var ett hastigt påkommet beslut att hon skulle delta och tack vare anslag på Vahalla plus längtan att få medverka i den typ av tävling. Detta är en tävling som kombinerades med Masters-SM men tyvärr så blev deltagarantalet en missberäkning i år som delvis hade sin orsak i andra tävlingar som konkurrerade om simmare. Enligt vad jag förstått ändå något som Göteborg vill få in på agendan som en del i kommande "Göteborgsklassikern". Pernilla ställde upp på 1000m och gjorde det inte sämre än att hon i ganska överlägsen stil simmade hem segern. Hon simmade på riktigt fint och hade fulla bensparkar hela varvet runt så bra att jag ett tag blev osäker om det verkligen var hon som låg tvåa, herrarna startade ju samtidigt och där fanns det en övermann som hon inte rådde på. Tiden för Pernilla blev 14.17 och det säger väl kanske inte så mycket men de flesta var riktigt imponerade över hennes simning och det var jag med. Hennes sträcka blev nog gott och väl 1100m eftersom hennes nogranhet gjorde att hon simmade mot linan in mot mål och följde den till punkt och pricka även om raka vägen hade blivit kortare. Kul för henne att nästa år få ställa upp som regerande 1: a när det nalkas Göteborgs simmet på nytt. Resultatlistan kan du se här. 

 

 

Pernilla i röd dräkt i mitten av bilden

 

10 augusti

Uppladdningen inför kommande Global Games 2011 pågår för fullt.

 

Under EM i början på juli månad så gick det enligt planerna för Pernilla. Hon presterade efter bästa förmåga, men i hennes bästa gren på 200 fritt så strulade det med glasögonen i försöken vilket satte sina spår även i finalen. Tanken var väl att hon skulle kunna pressa sin tid ytterligare men hämmad av fadäsen lyckades hon ändå simma nära sitt pers. Nu är EM ett minne blått och framför henne står nu ett ännu större mästerskap i form av Global Games. Inas-Fid svar på paralympics även om det i övrigt inte skall jämföras. Mycket handlar naturligtvis om allla simmare i världseliten kommer dit vilket vi inte vet men det brukar vara så och nu inte minst med tanke på nästa års Paralympics. Tävlingen har också IPC status vilket stärker den förhoppningen.

Pernilla får därmed en extra chans att bevisa att hon skall till Paralympics nästa år och för det krävs sannolikt en rejäl förbättring på framförallt 200 fritt. Att gå under 2.20 måste bli ett första mål och efter filmstudier av hennes simteknik så har vi ägnat sommaren åt att försöka putsa på vändningar och starter och inte minst ren simteknik. Vi har fått låna Borgholms simhall under tre veckor efter stängningstid plus att Pernilla har tränat flitigt på löpband och gym. Nu blir det slut med styrketräningen och vi går över till mer spänstträning förutom att S02 har kört igång simträningen igen. Det handlar inte så mycket om att förändra tekniken i stora drag utan mer att finjustera. Eftersom hon vände på 1.06.9 efter hundra på EM men inte orkade hålla så blir också en viktig del i att öka hennes syreupptagningsförmåga genom intensiv intervallträning i form av löpning och rodd. Sen är det bara att se vad det ger.............

 

19 juni

 

Vasst genrep inför EM.....

 

Pernilla simmade riktigt bra under hela Bockstensdoppet och visade att hon tagit ett kliv ytterligare som ett resultat av målvedveten träning. Höjdpunkten var hennes 800 fritt där hon blev tvåa på kanontiden 10.05.49. En världstid inom handikappsimningen och bra med tanke på att Pernilla nyss blivit uttagen till Global Games i slutet på september där hela programmet finns med.

Pernilla på 100 fritt där hon persade på långbana 1.06.12

Nyss hemkommen från ett tufft träningsläger så var det inför Bockstensdoppet svårt att veta vad Pernilla skulle kunna prestera. Hon missade 200 fritt eftersom det gick på fredag, men valde då istället 400 fritt på lördagen. Nytt pers med över 5 sekunder visade att hon mått bra av den tuffa träningen. Ryggsimmet simmades under lite sämre väder och visade också att det är inte hennes gren för tillfället även om hon gjorde ett tekniskt bra ryggsim men tiden låg någon sekund över hennes pers.

 

Dagen avslutades med 800 fritt i lätt regn, men framförallt kyla. Hon simmade sista heatet för dagen och de flesta hade lämnat Simstadion. Hennes körschema låg i fas med 400 meters loppet och vi bara väntade på när hon skulle krokna, men det hände aldrig och förmodligen så kunde hon tagit några sekunder till om han hade haft någon draghjälp. Pernillas kommentar efteråt är ganska skön......det kändes mest som jag låg och slösimmade. När man tittar på 100 tiderna i loppet så låg de över 2 sekunder under hennes nyligen satta rekord på distansen från Halmstad. Pernilla var naturligtvis väldigt nöjd över loppet samtidigt som hon verkade ganska oberörd efteråt. Men att få stå jämte Malin Westman på prispallen var ju extra festligt eftersom de bägge tog emot pris som årets simmare då Pernilla var med i Mass. Den ena som"vanlig simmare" och Pernilla som handikappsimmare. Malin som ingår i juniorlandslaget känns ju som en kompetent simmare att simma mot,15 sekunder efter förvisso men mer handlade det inte om.

Under söndagen simmade hon 200 medley och 100 fritt. Bägge gav pers på långbana och Pernilla fortsatte att visa fin form. 2.50.60 respektive 1.06.12. Frisimmet känns som det vassaste med tanke på förutsättningarna. Hennes första sträcka såg bra ut men var i motvind så hon vände på 32,43 att jämföra med höga 31 vid tidigare rekordet på 1.06.40. Vi hade bestämt att hon skulle simma som ett 50 fritt och sen ta längre armtag på hemresan. Just hemresan blev riktigt bra och hon bara drygade ut avståndet till motståndarna i heatet.

Bilden visar Pernillas slutsträcka som Anders fångade så fint med sin kamera.

 

Tränare Anders tyckte det såg riktigt bra ut...hon ser väldigt stark ut i simningen var hans kommentar. Inomhus eller vindstilla så ryker rekordet ganska snart. Det var också viktigt att hon inte bara visade uthållighet i tävlingen utan också viss snabbhet med tanke på 200 fritt och det beskedet fick vi.

 

Nu blir det träning under veckan, midsommarfirande sen så samlas EM-truppen i början på nästa vecka och allvaret närmar sig med stormsteg. 

 

 

18 juni

Pernilla närmast i bild

 

Pernilla presterar i bassängen trots att hon borde vara sliten efter en hård träningsvecka. Ett gott besked inför EM.

Att träningslägret gjort gott på Pernilla bevisade hon när hon sänker sitt pers på 400 fritt långbana med över 5 sekunder. Hennes gamla tid är ganska färsk vilket sätter ett extra värde på tiden. Hon passerade på långbana milstolpen 5 minuter och simmar in på tiden 4.58.69 och tog i och med det en andraplats i tävlingen Bockstensdoppet i grenen. Nu skall väl också erkännas att de allra bästa inte är på plats på grund av förra helgens DM tävlingar, men prestationen kan ingen ta ifrån henne. Tittar man på den internationella konkurrensen i hennes mera rättvisa miljö så är tiden riktigt vass. En intressant jämförelse är hennes tid från Loano 2010 som låg på 5.24. En utveckling med 25 sekunder på ganska exakt ett år.  

 

17 juni

Just hemkommen från EM-lägret i Älvdalen och efter en förhoppningsvis god natts sömn bär det iväg i tidig morgontimme till Varberg för utomhustävlingen Bockstensdoppet.

Pernilla börjar med 400 fritt under förmiddagen och eftermiddagen blir det en ny "långkörare" med 800 fritt. Hon simmar också 100 rygg under lördagen. Söndagen innebär start i 200 medley och 100 fritt.

Det var en trött Pernilla som vi hämtade upp i Vara under kvällen så vi får se vad hon orkar prestera så här två veckor innan EM. Framförallt kände hon trötthet i armarna så det kan inte förväntas stordåd i Varbergs 50 m bassäng.

9 juni

Landslaget har intagit Älvdalen och hotellet som också logiskt heter Hotel Älvdalen. Efter en lång resa så kom Jennie och Pernilla slutligen fram med "taxin" vid halv sju på kvällen.

Simmarna i EM-truppen kommer från skilda delar av landet så därför löses resorna individuellt. Pernilla fick möjlighet att åka med Jennie Ekström som åker färdtjänst vilket innebar att de åkte taxi hela vägen från Vara till Älvdalen.

På plats så samlades truppen till middag och EM-kläder delades ut. Hoppas jag kan komma över en bild på dem vad det lider. När jag frågade Pernilla vad det var för kläder så svarade hon. Det var en påse med kläder och det är i min storlek så de passar säkert bra. Lägret innebär 4 timmar simning per dag fördelat på två pass och eftersom det varar ända till fredag nästa vecka så blir det tufft så det förslår. Lite annat skall väl hinnas med också förhoppningsvis. Bara myggen håller sig borta för Älvdalen tillhör väl ett av områdena som tvingas bekämpa myggen kemiskt när det är som värst om jag inte är helt felunderättad. Första träningspasset startar fredag morgon 0900-1100.

Simmarna som deltar på lägret och som ingår i EM-truppen är följande

Anders Olsson S6, Mikael Fredriksson S3, Christoffer Lindhe S4, Pernilla Lindberg S14, Lina Watz S10, Maja Reichard S11 och Jennie Ekström S3.

28 maj

Pernilla simmade grymt bra på 800 fritt när förhållandena var som sämst i Laxaleken i Halmstad. Ett pers på långbana med nästan minut och hennes pers på kortbana från september 2010 ligger 45 sekunder efter. Pernillas nya personliga och tillika nya svenska rekord lyder på 10.22.55

Inte helt oväntat att 800 fritt skulle bli hennes bästa distans under lördagens tävlingar i Halmstad. Pernilla ser stark ut i sin simning och där saknar hon egentligen inget alls. Det är fortsatt en förbättring av tekniken som kommer att sänka hennes tider framöver. Det bästa beviset för Pernilla i o med dagens rejäla rekord är att hon hela tiden utvecklas i sin simning. Denna tävlingen är att betrakta som en ren träningstävling där hon ställer upp i flera grenar än normalt enbart för att få träning. Hon presterade bra även i de andra grenarna under lördagen men inga nya pers och med tanke på det fina långloppet så var det inte väntat heller. Vädret var naturligtivs en annan faktor som satte käppar i hjulet. På 100 fritt missade Pernilla lite i starten och kunde inte ta igen det under simningen men det är bara att ladda för paradgrenen 200 fritt under söndagen istället. En gren som kommer att avsluta söndagens tävlingar i Halmstad så får vi se hur mycket krafter som finns kvar till den grenen.

22maj

Nu är hela programmet fram till EM spikat och det blir en tuff resa innan Pernilla står på startpallen den 4 juli.

Förra helgen var Pernilla i Jönköping på landslagsläger med EM-truppen. Det var en av de tuffaste helgerna Pernilla och säkert många av de andra i truppen upplevt. Rolf körde skiten ur dem och även om Pernilla satts på hårda prov här hemma så upplevde hon det tufft inte minst för ovanan att köra dubbla pass. Det blev också en helg där hon fick möjlighet att lära känna de andra ännu mer vilket är en viktig del i förberedelserna inte minst för Pernilla. Rumskompis med flerfaldiga VM och Paralympics medaljören Jennie Ekström och det fungerade bra.

Landslaget kommer också att bege sig till Älvdalen i Dalarna för 8 dagars intensiv träning och för att komma bort från allt annat. Ett ställe som enligt Rolf är perfekt för ändamålet för det finns bra mat och goda träningsförhållanden, en Ica affär men i övrigt är det vildmarken som gäller och går man ut så jagar myggorna in en igen. För Pernillas del så blir det en rask hemresa direkt till Bockstensdoppet i Varberg. Efter det blir det midsommarfirande och en veckas träning hemma och sen samlas truppen igen den 28 juni i Göteborg och träning i hemmabassängen i Valhalla. Ett digert program och vi får hoppas det ger resultat när det väl gäller.

Nu är det dock Laxaleken i Halmstad som närmast väntar och med tanke på det ojämna klimatet så vet man inte om det är solen eller kylan som blir bekymret eftersom det är en tävling utomhus i långbana. Återstår att se till helgen. Pernilla deltar i 12 grenar för att få så mycket träning som möjligt istället för att toppa några grenar. Det får komma längre fram. Hon ställer upp i 50,100,200, 800 fritt-50,100,200 bröstsim-50,100,200 rygg och 50 fjäril och 200 medley.

9 maj

Kommande helg den 12-15 maj samlas landslagets EM-simmare för uppladdning i Jönköping inför Berlin i juli. Det blir 5 tuffa träningspass, morgon och kvällspass och genomgång inför EM.

Jönköping har blivit en flitigt besökt plats när landslaget har sina samlingar. Hotellet ligger i anslutning till simhallen som är handikappvänlig och simhallen har långbana. Jönköping ligger också geografiskt rätt där alla får lagom lång resa. På detta läger är det enbart de EM-uttagna som deltar för att svetsa sig samman som ett team. Förbundskaptenen har flera gånger uttalat sig om vikten av att ha bra lagkänsla vilket också genererar resultat i bassängen. För Pernillas del ligger lägret rätt i tiden utan tävlingar eller annat som stör uppladdningen. Nu är det hårdträning som gäller, allt för att toppa formen till 3-10 juli då EM går i Berlin.

30 april

Ullbergstrofén en tävling med godkända resultat men inte mer än ett rekord hittills.

Pernilla på 200 fritt som hon simmade på tiden 2.23.15

Så var det då dags att simma tävling på hemmaplan i träningsbassängen. Ullbergstrofén arrageras av Göteborgssim och är något av en elittävling med några av sveriges bästa simmare och då talar vi inte handikapptävling. Om jag får vara lite elak och kritisk mot arrangören så upplever jag det som en rörig tävling som redan från början hamnade fel. Resultattavlan fungerade inte och jag saknade inmarschen som brukar starta igång tävlingarna på ett högtidigligt sätt. Det gäller att börja rätt för det för med sig en positiv anda tävlinge igenom.

För Pernillas del så simmade hon först lagkapp 4x100 medley där hon simmade slutsträckan 100 fritt på 1.06.40. En tangering av hennes bästa tid på långbana men nu var det lagkapp i o f s. 200 fritt simmade hon något långsammare än i Sheffield men klart godkänt eftersom denna tävlingen är att anse som en träningstävling för hennes del. Hon öppnade snabbare på första 100 men orkade inte hela vägen. En bra satsning som inte gick hem, men som sagt hon är inne i träningsperiod. Andra grenar hon ställt upp i har gått hyfsat men inga pers mer än på 50 bröst där hon simmade dygt 80 hundradelar snabbare än i Falkenberg. Hon har ändå simmat som planerat och det finns ingen anledning att dra några växlar på hennes insats. Det är EM i sommar som gäller och fokus ligger på det. Då skall formen vara på topp och nya rekord skall sättas. Fortsättning följer i morgon med endast 200 bröstsim som hon bara simmat en gång tidigare och då på kortbana.

17 april

Falkenberg Race blev fjärde tävlingen (långbana) på lika många helger och det var nog en för mycket.

Det var en trött och inte helt kry Pernilla som simmade i Falkenberg och gjorde det ändå bra, men sista 800 fritt vara bara att hoppa över. Några långebanepers mäktade hon ändå med, men det var väntat eftersom många av dem ligger från förra året. För Pernilla var inställningen till denna tävling att se det som ren träning.

Att först ladda ur sig fullständigt på hennes succé fyllda SM i Osby för två veckor sedan för att sedan tre dagar senare åka till England och genomgå en klassificeringstest och sedan möta världsmästaren och prestera över all förväntan i flera tävlingsgrenar så fanns det ingen energi eller mental laddningskraft över. Det märktes ganska snart även om hon försökte och försökte men det ville sig bara inte.

Den bästa insatsen var kanske ändå på 400 fritt där hon simmade in på 5.03.87 och det kan ju jämföras med 5.24 och något som hon simmade hem förra sommarens guld i Italien på. Tror inte Pernilla var helt nöjd att inte gå under 5 minuter, men med tanke på hennes kortbanetid ligger på 4.57.01 så är det klart godkänt. Att det är skillnad på laddningsnivån när man står på startpallen i Ponds Forge i Sheffield tillskillnad mot Klitterbadets låga mörka trista simhall har jag full förståelse för och känner man lite ömhet i halsen och saknar enerig så var det bara att acceptera att det går inte att persa varje gång. Nu gjorde hon det ändå rent formellt när det gäller långbanetider. 400 fritt, 50 fjäril, 50 bröst och 50 rygg. Hon simmade också under söndagen ett 100 fritt på 1.07.96 och det ligger förvisso drygt en och halv sekund över tiden från Sheffield förra helgen, men samtidigt så såg tekniken riktigt bra ut. Det var kraften och orken som saknades för att kunna matcha tiderna från förra helgen. Ändå bra att hon kan simma säkert på tider i den regionen trots att formen inte är på topp på långbana dessutom.

Ett missöde råkade hon också ut för under lördagens avslutande lagkapp på 4x100 fritt. Pernilla simmade tredjesträckan och för första gången på länge så tappar hon glasögonen efter starten. Det var besvärligt för henne som till och med stannade upp för att hon inte såg, men kämpar sig vidare och simmade sin sträcka på 1.10.24 och det kan ju jämföras med Italien förra året då hon finalsimmade på 1.12.20 för att ge en proportion över hennes utveckling senaste året.

Nu väntar en välbehövlig vila och påsklov. Träning tis, onsd och sedan åker övriga i S02 till Estland. Då blir det lätt träning eller möjligen sjukstuga beroende på om varningssignalerna visade sig vara äkta. Om två veckor är det tävling på hemmaplan i Valhalla sen börjar den tuffa resan mot EM. Då är det bara det som gäller och Laxaleken, Bockstensdoppet och eventuellt övriga tävlingar är bara att se som mellanlandningar för hennes del. Några landslagsläger ligger med i schemat också.

10 april

Pernillas första IPC-tävling, British Open, blev en lyckad tävling där hon fick bekräftat att hon är med och tampas med de allra bästa. Tävlingen kunde inte få en bättre avslutning där och till och med fick en bronsmedalj i det avslutande 100 fjäril. Hon har satt långbanepers i varje gren och tagit sig till någon final i samtliga fall, 4 A-finaler och 3 B-finaler.

Nu är hennes första IPC- tävling avklarad och det gjorde hon med den äran. IPC- tävlingar har en högre status i och med att det är Paralympicsorganisationen som sanktionerar dem. Det som varit bäst på tävlingen är att Pernilla trots att hon presterade magnifikt på SM för en vecka sedan orkade samla sig och också göra riktigt bra resultat. Resan till England handlade mest om att bli klassad och sådant skapar ju också en viss press. Pernilla har växt ju fler grenar hon har simmade och att frisimmet var hennes starkaste är ju ingen hemlighet även om det var på 100 fjäril som hon plockade hem den totala tredjeplatsen.

Hennes 100 och 200 fritt var väl annars höjdpunkten för Pernilla eftersom konkurrensen där var större och hon fick simma A-final med världsmästaren på 200 fritt Marlou Van Der Kulk. Sett till S14 klassen (egentligen det som är intressant) så tog hon meriterande 3:e platser i bägge frisimsgrenarna. Kanske var ändå hennes 100 fritt på 1.06.40 på långbana det bästa i jämförelse med hennes kortbanetider. Överlag så har hon legat på "rätt" tider i förhållande till kortbana och då var SM inte någon tillfällighet. Nu har Pernilla också fått lära sig alla regler och rutiner runt en IPC-tävling så det inte blir nytt när hon reser till EM i sommar. Klassningen, rutinerna och resultaten är klara så det blir att fokusera enbart på tävlingen i Berlin. Förutom bronsmedlajen på 100 fjäril så fick hon tre medljer för sina tredjeplatser i klassen S14 och resultatlistorna kommer också att delas upp klassvis nu när tävlingen är över. Hon persade också i samtliga grenar på långbana vilket kanske i o f s inte är så konstigt eftersom det var ett tag sedan hon simmade det. Det som man kan notera när det gäller hennes utveckling är att hon på 200 fritt och 100 fritt sänker sig med 12 respektive 6 sekunder sedan Inas-EM förra sommaren. Några sekunder till på 200 fritt och hon är en klar medaljkandidat i mästerskapen, fast konkurrensen är tuff i S14 och det kommer några yngre underifrån också. En tjej som Jessica Appelgate född 97 är snabbare än Pernilla på de korta distanserna men fick se sig besegrad på 200 fritt, dock med liten marginal. 

För Pernillas del så väntar hemresa under måndagen och sedan lätt träning under kvällen med S02. Nästa helg är det nämligen dags igen för långbanetävling i Falkenberg och två veckor senare är det dags igen på hemmaplan också den i långbana i försöken.

Pernillas resultat i England

Gren Tid Placering S14 Totalt British Open
100 Rygg 1.20.41 6 18
200 Medley 2.50.96 4 10
50 Fritt 31.24 3 15
100 bröst 1.34.53 8 16
100 Fritt 1.06.40 3 5
200 Fritt 2.22.27 3 4
100 Fjäril 1.19.73 1 (Ensam i S14 som deltog) 3

 

8 april

Pernilla är i England för British Open och IPC-klassing

Första och det viktigaste steget till IPC-klassninge är avklarad med och Pernilla blev godkänd. Idag på fredagsmorgonen startar tävlingarna 10.00 svensk tid.

Pernilla har internationell licens i sitt eget förbund Inas-fid. Eftersom Inas efter många års frånvaro från IPC-tävlingar nu är tillbaka och inte minst på paralympics 2012 så har man under en längre tid tagit fram former för att få till en så säker klassning som möjligt. Allt för att undvika fusk liknade det som händ i Sydney. Kraven är att vara Inas godkänd vilket Pernilla är men också att ytterligare ett test skulle göras. Under British Open finns den möjligheten och därför bestämdes att de svenska S14 skulle dit för att vara klara inför sommarens EM som ger den andra chansen till test.

Testen utfördes under onsdagen och alla blev godkända. Det var 5 deltester där det gällde att inte vara för bra helt enkelt. Var man bra på ett test så fick man 1 poäng. Helst skulle man ha 0, alltså inte vara bra. Enligt rapporter så fick Pernilla 1 poäng och det är godkänt. Sen så återstår en observation under tävlingarna med filmning av simmarna men det tror jag bara är en formalitet. Därefter är hela klassningen avklarad och Pernilla är fullt IPC-klassad.

Tävlingar i Sheffield startar nu på fredagsmorgonen men 100 rygg för Pernilla följt av 200 medley och 50 fritt. Tävlingen går i långbana och det kanske kan känna ovant eftersom det var ett tag sedan hon tävlade i det. Formen är ju annars bra med tanke på SM förra helgen så får vi se hur långt det räcker.

Tuff konkurrens är det eftersom större delen av världseliten är där. Sen så är dessa handikapptävlingar lite annorlunda än vad vi är vana vid. Alla klasser tävlar mot varandra efter ett handikappsystem där men utgår från världsrekorden och får poäng i förhållande efter skillnaden i tid jämför med rekordtiden. På så sätt så kan det vara tufft att enbart ta sig till final. Du har alltså all klassers bästa simmare emot dig även om du placerar dig bra i din klass. Pernilla största chans finns sannolikt på 200 fritt, men även 200 medley och de övriga frisimsdistanserna kan hon nog mäta sig hyfsat. Det handlar inte så mycket om placeringar utan mer att få en IPC-ranking och värdefulla poäng för att knipa en plats till paralympics för Sverige. Tävlingarn pågår i 3 dagar och avslutas söndag kväll.

Följ tävlingarn här: British Open liveresults

27 mars

UGP 2 Borås

Pernilla en bit före många av de andra i heatet på 400fritt som hon till slut vinner, heatet alltså och slutar femma totalt.

3 personliga (svenska i handikappsim) rekord av 5 möjliga och en "milstolpe" uppnåddes när hon gick under 5 minuter på 400 fritt. Det fanns ändå delar i simningen som inte stämde till hundra procent, men så har träningen varit hård och nu kommer en period med mycket tävlingar med förhoppningsvis stegrande resultat.

Det är alltid svårt att veta var formen ligger när det var ett tag sedan hon tävlade. Malmö open gick förvisso i början på februari, men då hade hon varit sjuk och det var svårt att värdera hennes insats riktigt. Första grenen på 400 fritt gick enligt planerna och hon sänker sitt pers rejält med drygt 13 sekunder. Det var bra men också fullt väntat eftersom det var från tidig höst och hon har sänkt sig rejält på 200 fritt sedan dess. Hade vändningarna suttit bättre så hade sannolikt tiden kunnat putsas ännu mer. Hon blev heatsegrare efter att en annan tjej haft ledningen fram till 300m. En styrka hos Pernilla är sin jämnhet på sträckorna och att hon sällan tappar. Den andra grenen på 100 fjäril var också ett rekord väntat eftersom det var ett tag sedan hon simmade den på kortbana och när hon gjorde det i höstas så var det i en tävling när hon inte lyckades så bra. Sänkningen blev 3.5 sekund och det visar ju ändå att det går åt rätt håll men hon behöver bättra tekniken för att ta ett steg till.

Pernilla fick sätta nytt svenskt rekord (handikappsimning) på 100 fjäril med 3.5 sekunder.

Pernillas stora mål med tävlingen var att gå under 5 minuter på 400 och det lyckades hon med så därför kanske luften och kraften gått ur henne när hon senare skulle simma 200 fritt. Simningen såg ok ut men vändningarna blev inte bra. Hon kom alldeles för nära i varje vändning och där tappade hon tid. Hennes mål att persa och helst ta sig ner mot 2.20 sprack och hon simmade in på 2.22.87 drygt 8 tiondelar över pers. En bra tid ändå med tanke på att hon i Malmö simmade in på 2.25 och det är hennes näst snabbaste 200 fritt.

Söndags första gren 100 bröst fanns det också rekordchanser men med tanke på att heatet gick motsvarande 0820 vintertid så kanske det var för mycket begärt. Hon simmade in 6 tiondelar över pers och det är ju under de förhållandena godkänt. Hon avslutade tävlingen med ett rejält pers på den fruktansvärt jobbiga grenen 400 medley. Henns gamla tid på raderades ut med nästan 25 sekunder och nya tiden blev 5.57.80 och det var andra gången hon simmade grenen.

Nästa tävling blir SM i Osby som börjar på fredag och då är det meningen att hon skall ta revanch på startgrenen 200 fritt om förkylningar och annat kan hålla sig borta. Veckan som kommer blir till att få igång rörlighet och snabbhet och gymträningen läggs åt sidan ett tag.

24 mars 2011

Pernilla fick två stipendium på lika många dagar och när vi klev in på Kvibergs idrottsmuséum under torsdagen så kände vi oss hemma, eftersom vi kvällen innan var på samma ställe i samma ärende fast ett annat stipendium.

Onsdagskvällen var det årsmöte för Göteborgs handikappidrottsförbund och Pernilla fick äran att som första stipendiat ta emot utnämningen "Årets stjärnskott". Ett nytt stipendium instiftat av GHIF. Det var andra gången som Pernilla blev först ut till en utmärkelse. Senast var det årets handikappsimmare i MASS där hon också var först ut. Förutom ett diplom så fick hon 3000 kr att använda till framtida utveckling.

Som om inte det var nog så fick hon alltså även äran att ta emot Göteborgs idrottsveteraners årliga stipendium till förmån för unga och framgångsrika talanger. Bägge utmärkelserna delades ut under förbundets/föreningens årsmöte. Det var en speciell känsla på veteranernas årsmöte och vi blev mycket väl omhändertagna. - Ni behöver inte stanna efter att Pernilla fått sitt pris om ni inte vill uppleva ett tråkigt möte sa man när vi kom.

Om Pernilla uppskattade mötet låter jag vara osagt, men som idrottsfanatiker i största allmänhet så ångrar vare sig jag eller Irene att vi satt kvar. Vilket härlig samling av gamla idrottsprofiler som var och en har tillfört så mycket inom idrottsrörelsen. Vad sägs om Gunnar Larsson tidigare Riksidrottsförbundet och Blåvitt (invald till ny ordföranden), Åke Lindegarth (Gaisare och känd göteborgsprofil) och P-O Johansson (Blåvitt, Heim osv) för att nämna några. Klubben kallar sig för "lilla akademin" eftersom man inte kan bli medlem där. Man blir kallad som medlem när någon av de 30 lämnar jordelivet. Denna gång var det tre nya som fick äran att tillträda som nya medlemmar på bortgångna vänners bekostnad, kan man säga och alla fick berätta sin bakgrund och idrottshistoria. Det var lätt att få gåshud mitt bland alla dessa kända ansikten och även om det syntes att alla åldrats så var känslan av "still going strong" hos de allra flesta.

Stipendiet Pernilla fick motta med att sittande ordförande berättade om Pernillas framgång i Italien och han var väl påläst. Han berättade också att priset delats ut varje år sedan 1967 då Ulrika Knape fick det som första stipendiat vilket kändes stort. Vi fick också med oss en lista över alla stipendiater och kunde stolt lämna Kvibergs idrottmuséum och för Pernillas del så blev det ytterligare 3000 kr att spara för kommande utgifter.

3 mars

En tuff träningsmånad och sen tar en serie med tävlingar vid under i slutet av mars och hela april som innebär SM, landslagsuppdrag (British Open) och klubbtävlingar.

Uppladdningen inför kommande intressanta tävlingar håller på för fullt. Sju pass i veckan fördelat på 5 i bassängen och 2 på gymmet och efter en period utan sjukdomar så börjar Pernilla komma i en allt bättre fysisk form. Styrkan och smidigheten förbättras för varje pass och sen är det bara att hoppas att det ger resultat i bassängen också.

Närmaste tävlingen är UGP 2 i Borås 26-27 mars men det är nu klart också att Pernilla åker med landslaget till England för deltagande i Brittiska öppna mästerskapen. Ett sent besluta eftersom landslaget riktat in sig på Tyska Öppna, men där det visade sig att Tyska Öppna inte innehöll någon klassning för S14, vilket finns i England. Rolf Skoogh ville ha det klart till EM så att simmarna kan koncentrera sig på själva tävlingen och inget annat som stör uppladdningen. Landslaget kommer ändå att medverka i Tyska Öppna dit övriga landslagssimmare åker.

Truppen till England innehåller då enbart S14 simmare identisk med förra sommarens INAS-EM trupp. Det blir också samma ledare i form av Lars "Nodda" Nordh (Osby) och Marika Rydell (sjukgymnast). Rolf Skoogh är på IBSA-VM med Maja Reichard för synskadade vid samma tid.

UGP 2 först ut i tävlingskalendern, men helgen efter kommer första mästerkskapstävlingen i år och det handlar om SM i Osby. Mycket fokus på den naturligtvis, men för Pernillas del handlar det mest om konkurrens i de öppna klasserna och möjligen i bröstsim. Bättre kommer det att bli i England där sannolikt några av de högst rankade i världen deltar.  

 

26 februari

Föreningen Göteborgsdistriktets Veteraner har utsett Pernilla till årets stipendiat.

Ett telefonsamtal från en medlem ur Göteborgs distriks veteraner, Kåge Åberg gav gällande att Pernilla utsetts till årets stipendiat av föreningen. Stipendiet kommer att delas ut den 24 mars i Kviberg där Pernilla skall mottaga det hedersfulla stipendiet. Förra året fick Amilia Björklund, ett framtidslöfte inom orientering och svensk ungdomsmästare stipendiet. Att få detta innebär ett erkännande för Pernillas framgångar i Göteborg och som Kåge sa: - Det var många positiva röster när hennes namn nämndes. 

20 januari

Pernillas målmedvetna satsning mot kommande mål innebär en tuff tid i bassängen och på gymmet.

2011 började inte som hon tänkt sig. En svår influensa fick att jobbigt grepp om hennes hälsa och det tog nästan 14 dagar innan vi kunde friskskriva henne och den efterlängtade comebacken i bassängen. Dagarna innan återkomsten till träningen var hon så trött att hon var tvungen att sätta sig hela tiden. Anders Olsson cup var inget att tänka på och ett tag funderade jag nästan över om hon skulle hinna bli återställd och komma igång till Malmö Open. 

Det är historia nu och träningen är igång för fullt sedan två veckor och Pernilla känner sig stark igen. Några kilon lättare och med ytterligare ökad träningsdos så börjar hon nu rikta in siktet mot ett år fullt med tävlingar nationellt och internationellt. Minst två pass på gymmet med undertecknad, kompletterar den redan tuffa träningen i bassängen under ledning av Sofia Bengtsdotter och Henning Degerman i S02. Styrketräning i allmänhet är inriktad på att öka explosiviteten och spänsten i starter och vändningar och i synnerhet för att göra henne snabbare och starkare på de korta distanserna. Pernilla är mycket mera målinriktad än tidigare och kommande tävling i Malmö den 12-13 februari blir första delmålet för året. Mycket fokus ligger naturligtvis på parlaympicsgrenarna 200 fritt, 100 rygg och 100 bröst, men i Global Games (VM för Inas-Fid) finns samtliga grenar med, så det gäller även att hålla hennes favoritdistanser vid liv. I dagsläget är det de längre distanserna som passer henne bäst, men med styrketräningen hoppas vi på ytterligare speed på sprintdistanserna. Kvoten av snabbhet och uthållighet borde bära frukt på den för henne viktiga grenen, 200 fritt.

 

4 januari

Influensanstoppar Pernillas premiär i S02 dräkten i Anders Olsson cup

Efter den intensiva träningsveckan innan nyår så drabbades Pernilla av feber och blev sängliggande. Febern finns fortfarande kvar så hon tvingas avstå nya rekordförsök under trettondagen. Bittert, men så är det ibland och det känns ju extra synd nu när formen verkade vara så bra. Nu får hon rikta in sig på Malmö Open istället i början på februari.

30 december

                       Här simmar de 10 000m under ett träningspass Pernilla med snorkel tv överst i bild.

En tuff träningsvecka fick avsluta simningen 2010

Nu blir det vila ett par dagar och nyårsfirande för Pernilla. En välbehövlig vila efter 3.6 mil på fyra dagar. Tränare Henning Degerman passade på att köra långdistans med simmarna under mellandagarna och till o med de mest garvade simmarna fick kämpa sig igenom passen. Hans kommentar efter avslutat pass :  - Nu kommer de att tycka de vanliga passen är en baggis.

Nästa pass blir på söndag under lättsamma former och sen lite fartträning Måndag o Tisdag för Pernilla och sedan bär det av till Anders Olsson cup i Deje under Trettondagen. En integrerad tävling som startade under fjolåret och som var ett trevligt inslag under ”lovet”.  Denna gång ansluter några flera handikappsimmare än förra året och från landslaget ser vi bland annat guldmedaljören från VM i bröstsim, Maja Reichard Nacka HIF. Anders Olsson som tog två guld på VM och som bär tävlingens namn finns också på plats, men är något osäker på om han kommer att simma. Han dras alltjämnt med vissa besvär även om han är på bättringsvägen. Övriga landslagssimmare är Lina Wats Karlstad SS, Sebastian Karlsson Karlskrona SS och Mikael Fredriksson ÖSA. Pernilla får ju räknas dit också även om hon har gjort ett uppehåll under hösten för att ”skynda långsamt”.

Pernilla har haft en otroligt bra höstsäsong och utvecklingen har verkligen tagit fart. Mycket högre tempo på träningarna och framförallt längre distanser har gjort henne starkare i simningen. Hennes klubb har också mycket bra träningsförhållanden i vanligtvis 50m bassäng. En klar fördel för Pernilla kan tyckas eftersom internationella tävlingar oftast går i 50m bassäng. Men tränare Henning har inte bara positivit att säga om det även om han håller med om att det är bra för simmarnas uthållighet och styrka, men han menar på att det kan ske lite på bekostnad av farten. Någon dag i veckan tränar de i 25m bassäng så de får av lite av den varan också.

Under kommande tävling så kommer Pernilla att satsa hårt på 400m. Det finns en uttalad målsättning där, men den behåller hon för sig själv ett tag till. Hennes bästa tid idag ligger på 5.10.47, sen så är det kanske inte så svårt att räkna ut målsättningen som om hon lyckas är riktigt gångbart i hennes klass och hon är ju redan europamästare (Inas) i grenen. Målsättningen är absolut inte orimlig eftersom hon efter att hon simmat på den tiden har sänkt sitt pers på 200 fritt med 12 sekunder. Allt under förutsättning att hon får vara frisk naturligtvis. Träningsupplägget är perfekt för ett rejält pers och det skall bli mycket spännande att se hur långt det bär. Det blir också debut i S02 dräkten i dessa sammanhang. Pernilla är klar med klubbytet den 1 januari 2011, så nu är det en klubb som gäller och det finns bara vinster med det. Hur det går i Deje återkommer jag naturligtvis till, men det är inte förrän på Trettondagen som sagt.

Gott Slut och Gott Nytt År alla som läser på hennes hemsida.

(tro det eller ej, men det är faktiskt några stycken, kul!! för Pernilla, men även för mig som grejar med sidan.)

 

19 december

Pernilla fick idag ta emot en fin pokal som årets handikappsimmare i Mass. Kanske inte så överraskande i sig, men priset är nytt för i år och bara det faktum att det instiftats detta år är ett bevis på att hennes framgångar gjort sig hörda i klubben som hon representerat under 2010.

Det hade naturligtvis blivit knivigt för Mass att bara ha ett pris till årets "Massare", ett år där Pernilla tog 11 Em-medaljer och 6 SM-Guld och skördat rekord på rekord. Detta samtidigt som Mass fått en landslagsimmare som just nu är med på kortbane-VM och som givetvis utsågs till årets Massare bland de manliga simmarna.

Hon sätter sina avtryck lite här och var. Hon blir historisk i Mass att som första handikappsimmare få detta pris och Sk S02 registrerar in sig i handikappidrottsförbundet tack vare Pernilla.

 

5 december andra dagen av Barracuda Race

Rekordsviten höll i sig och nu med svenskt rekord i bröstsim!!

Det blev rekord i samtliga grenar även under söndagens tävlingar i Valhallabadet. Sviten lyder nu på 17 eller möjligen 18 pers på raken (lite osäker där) och alla med den nya baddräkten. Det är naturligtivs inte bara dräktens förtjänst utan även hennes motivation och träningsintensitet som ligger på en annan nivå än tidigare. Det roligaste rekordet under söndagen var nog på 50 bröst eftersom det kändes ointagligt för en tid framöver. Hennes pers låg nästan 1.3 sekunder över svenska rekordet och det satte hon i Stockholm där Linnea Bäckman drog det längsta strået. Hennes målsättning var att persa under hennes 43.43 men så drar hon till med 41,43 och sänker svenska rekordet med 70 hundradelar. Detta var desstutom hennes sista gren av de åtta hon ställde upp i, 7 indviduella och 1 lagkapp. Den kraftigaste sänkningen kom på 200 rygg där hon simmar in på tiden 2.47.81 en sänkning med 10 sekunder och en tid bara 1.5 sekund över Europarekordet. Även hennes sänkning på 50 fritt till 31.05 kändes extra skön eftersom hon tidigare haft svårt med farten på sprintdistanserna och mera passat för de längre distanserna. Med tanke på att de flesta gamla rekorden är färska så blir ju insatsen i helgen ännu mera överraskande. Formen går spikrakt uppåt för Pernilla som visar ett grymt självförtroende och glädje i simningen. Hennes friskklubb och framöver även handikappklubb är också mycket nöjda med hennes utveckling och ser en stor förändring i hennes person, men framförallt simteknik. Nu placerar hon sig bland frisksimmare på övre hälften i resultattabellerna mot tidigare på den undre, så hon räcker bra till även där. Två heatsegrar fick hon också och bara det är något nytt för henne.

Fakta

Barracuda Race är en tävling som anordnas av hennes klubb Simklubben S02 och lockar många lag från stora delar av landet, men även från Norge. Tävlingen höll på i dagarna två i högt tempo från 0900-1900 både lördag och söndag, vilket ger en fingervisning om hur många simmare och lag som deltog.

Pernillas resultat och tider blev följande:

50 fritt 31.05 svenskt rekord, 200 fritt 2.22.04 Europarekord Inas-Fid, 50 rygg 37.73 svensk rekord, 200 rygg 2.47.81 svenskt rekord, 50 fjäril 35.79 svenskt rekord, 50 bröst 41.43 svenskt rekord, 200 bröst 3.13.66 personligt rekord och debut i grenen.

Som förälder till Pernilla så blir man rörd men framförallt stollt över hennes framfart i bassängerna just nu. Det känns overkligt på någotvis att hon helt plötsligt ligger på tider som man hade på sin höjd hoppats på att hon skulle kunna nå om något år eller så. Hennes utveckling sedan Simklubben S02 ökat på hennes träningsdos och hon flyttats upp till toppträningsgruppen har gått osannolikt fort och frågan är hur långt hon kan gå. Bara 16 år gammal så finns ju en utvecklingspotential inte minst med tanke på hennes fina grundteknik.

4 december första dagen av Barracuda Race

Pernilla fortsätter att övertyga i nya dräkten, rekord efter rekord.

- Jag har ju bestämt mig för att persa varje gång! Var hennes kommentar när vi gick för att äta lunch och även om det oändliga persandet någon gång får ett avbrott så är inställningen värd mycket. Som i den avslutande grenen 50m fjäril efter en mycket lång dag i jobbig miljö så lyckas hon sänka sitt nyligen satta pers till 35.79. Förmiddagens 200 fritt på 2.22.04 var väl annars den stora grejen och hennes Paralympics gren framstår mer o mer som hennes starkaste. Tur är väl det eftersom S14-klassen inte erbjuds så många alternativ, samma gäller ju i IPC-EM till sommaren. Pernilla sänkte även sitt pers på 50 rygg till 37.73 och debutgrenen 200 bröst blev heatseger och bara hundradelar från svenskt rekord. Förövrigt det enda simsättet där hon inte har rekorden i, men som finns inom räckhåll. Hon medverkade även i en annorlunda lagkapp på 4x100m individuell medley. Hennes tid blev fina 1.17.52 att jämföra med hennes pers på 1.25 och något. Nu är det visserligen flygande start men tiden är bra för hennes del. Jag har tappat räkningen men om jag inte är fel ute så har Pernilla persat i 15 grenar av 15 möjliga i nya dräkten. En ny dag i morgon och frågan är om sviten skall hålla i sig............

3 december

Då var det dags att tävla igen för Pernilla.

Denna gång är det hennes klubbs egna tävling, Barracuda Race i Valhalla som går av stapeln under stundande helg. Pernilla har ett ganska digert program och förutom hennes individuella grenar så kommer hon att ingå i medley lagkappen. Pernilla har haft en fin trend under senare delen av hösten och hon gjorde sin allra bästa tävling någonsin under Stockholm I P Games i början av november. Helgens tävling kan betraktas som en "hemmamatch" och vi får se om det kan krydda hennes insats i bassängen ytterligare. Inga sjukdomar eller andra krämpor har gäckat henne så förutsättningarna finns till det, även om det kan vara svårt att toppa den senaste insatsen. Tävlingen har inga 100m grenar utan det är 50 och 200 som gäller. En debut får vi uppleva också och det är när hon skall simma 200m bröst vilket skall bli spännande. Annars är det 50 o 200 fritt, 50 o 200 bröst, 50 o 200 rygg och 50 fjäril plus då lagkappen där hon ingår i Sk S02 andra laget. Rapport följer lördag o söndag kväll. Vill du följa tävlingarna så kan du göra det på LiveTiming där Pernilla tävlar i Damer B (94-95).

23 november

Simklubben S02 går med i handikappidrottsföbundet så Pernilla kan lämna det dubbla medlemskapet

För Pernillas del så innebär det att hon fått en lösning på en situation som varit lite knepig och som på sikt inte hade varit hållbar och inte gynnat hennes simmarkarriär. Sk S02 är klubben som fostrat Pernilla och som också är hennes hemvist 5 träningspass i veckan. Den lösningen som nu kommit till skott känns helt naturlig för alla inblandande och fokus kan läggas mot framtida mål.

Detta innebär att vi framöver på se en ny klubb representeras inom handikappsimning när Pernilla finns med och närmast blir det i Malmö Open (feb 2011) och ev i Anders Olsson cup (trettondagen 2011). Innan dess så kommer dock andra "vanliga tävlingar" i form av Barracuda Race.

Pernilla med föräldrar passar på att tacka Mass för tiden som varit och speciellt tack till Ola Lundberg (tränare) och Ewa Lönnqvist (ansvarig).

9 november

Läs vad Handikappidrottsförbundet-siming skriver på sin hemsida.

7 november

 Stockholm International Para Games 2010        Resultat (pdf)

Rekordslakten fortsatte under söndagen…..och Stockholm Para Games blev Pernillas bästa tävling någonsin.

 

 

Pernilla simmade i helgen Stockholm International Para Games. Tävlingen där allt började för ett drygt ett år sedan. Insatsen kan bara beskrivas med ett ord.

Rekordslakt!

Hon satte 9 pers av 9 möjliga och alla var lika värdefulla på sitt sätt, även om några stack ut extra. Där fanns sänkningar som kan som kan betraktas som rekordslakt och det fanns sänkningar med mindre marginal, men i grenar som gått dåligt i ett tag. Så därför har alla sitt egna värde.

 

 

Roligt att ryggsimmet lossnade

Ryggsimmet har det gått troll i på sista tiden och så helt plötsligt simmar hon både 100 och 50 rygg snabbare än hon någonsin gjort. Inga stora sänkningar, men det var pers och ett steg i rätt riktning. Sannolikt så är väl sänkningen på 200 fritt med 9 sekunder till 2.25.11 den mest värdefulla eftersom det är en IPC distans för S14 (Paralympics), men också att hon simmade 100 fritt på 1.08.12 vilket är en slagkraftig tid i hennes klass.

 

 

7 nya svenska rekord.....

7 nya svenska rekord blev det av hennes nio pers och nu är det bara bröstsimmet som hon inte har de svenska rekorden i. Hon närmare sig sakta men säkert och frågan är väl inte om, utan när hon knäcker dem med. Bröstsimmet är förövrigt den enda grenen som Pernilla har motstånd i i form av tidigare EM-simmerskan Linnea Bäckman. Linnea vann 50 m och Pernilla vann med liten marginal 100m bröst.

 

Besöket i idolsändningen och ny baddräkt blev en vinnare.....

Jag funderade över hur ofta det har hänt att en simmare persar i alla sina grenar på samma tävling. Det blev själva moroten för Pernilla i denna tävling och som växte sig starkare ju flera rekord hon slog. Det mest imponerande kanske ändå var den avslutande grenen 200 medley. Pernilla hade ett två veckor färskt rekord på distansen och hon hade simmat fyra grenar tidigare under dagen.

Denna helg spelade det ingen roll för Pernilla som verkade ha hur mycket krafter som helst.  Hon slog till med en sänkning på 3 sekunder till nya tiden 2.51.59.

Stockholm verkar vara en plats som Pernilla trivs bra på och hur mycket fredagens besök i Frihamnen och idoldirektsändningen där hon blev inbjuden av Anders Bagge kom att betyda har Pernilla ett bestämt svar på.

 -Jag har tänkt på det hela helgen säger hon och det har givit mig mycket kraft. 

För Pernillas betyder sådant enormt mycket, vilket gör att hon hamnar i den positiva zonen som alla idrottare eftersträvar, men inte alltid uppnår. Pernilla var i den i två dagar och det är bara att hoppas det fortsätter så för då kan överraskningarnas tjej fortsätta att utvecklas mot ännu högre mål. Det tuffare och mera anpassade träningsupplägget under hösten i Sk S02 har naturligvis sin del i utvecklingen.

Tävlingen blev succéartad för Pernilla och hennes nya baddräkter som hittills bara givit personliga rekord. Tänk om det kunde fortsätta så…………

 

Andra simmare som det gick bra för....

Lina Watz, Karlstadtjejen simmade till sig 3 nya svenska rekord trots att hon varit sjuk och inte helt återställd. Imponerade där ryggsimmet sitter som en smäck. Hade hon varit frisk så hade den skörden varit större. Eftersom Pernilla knaprat in det försprång som Lina tagit under våren i frisim så kommer vi att få se härliga bataljer mellan dem framöver, även om de simmar i olika klasser.

Anders Olsson fortsätter att imponera trots sin ålder. Han fixade flera nya svenska rekord vilket vittnar om att formen är bra. Tyckte mig se en Anders några kilon lättare än tidigare. Imponerande som vanligt!

Andreas Nordh från Osby visade också att han är på gång. Nägra personliga rekord fick han med sig hem i bagaget. Sebastian Karlsson var väl snuddande när vid några tillfällen och visada ändå att formen är bra.

 

Alla hennes nya tider finns under fliken ”Rekord” i röd text.

 

6 november

Pernilla hade en strålande dag

Första tävlingsdagen i Stockholm international para games gick över förväntan för Pernilla som fortsätter att simma storartat i den nya dräkten. Hennes 1.08.12 på hundra fritt är en sänkning med närmare 3 sekunder på distansen och till o med kombattanten Lina Watz (simmar i S10, Pernilla i S14) fick se Pernilla en bra bit framför sig på slutsträckan. Lina hade och varit sjuk och var väl fortfarande inte riktigt återställd, men Pernilla överraskade ändå rejält i denna gren som också var hennes fjärde för dagen vilket gör det ännu mera imponerande. Det nya svenska rekordet skrevs in i böckerna och Pernilla var ensam om att under lördagen plocka hem tre stycken svenska rekord och fyra pers av fyra möjliga.

Även fjärilsimmet gick riktigt bra på 50 med en sänkning på 1.5 sekunder. Ryggsimmet som det gått troll i sedan ett halvår smällde hon också till med ett rekord på drygt en halv sekund. Bröstsimmet var det enda som hon inte satte svensk rekord i även om hon persade. Det är fortfarande en ny gren för henne där hon också har en tuff konkurrent i Linnea Bäckman som också knep segern med en handlängd. Svenska rekordet är inom räckhåll och frågan är väl inte om, utan när det ryker med den utvecklingen Pernilla haft på sista tiden.

Lina Watz var sjuk som sagt men hon mäktade ändå med ett nytt svenskt rekord hon med på 50 fjäril, där hon och Pernilla slog i kaklet samtidigt med hundradelen till godo för Lina.

Pernilla själv är naturligtvis mycket nöjd med sin dag och menar på att mycket av hennes framgång hade att göra med den inbjudan hon fått till idolinspelningen under fredagen som hon inspirerades mycket av. Att sitta närmast juryn och vara inbjuden av Anders Bagge gjorde henne så stolt så att energin bara sprudlade i bassängen. När jag frågar vilket som var bäst. Alla nya rekorden eller idolsändningen så är svaret givet.

-Idolsändningen

Ny tävlingsdag imorgon söndag med paralympicsgrenen 200 fritt plus 4 grenar till. Ett digert program med två 200 m lopp så frågan är om Pernilla skall orka mobilisera krafter riktigt krydda på framgången ytterligare.

5 november

Så var det då dags för tävlingen där Pernillas karriär inom handikappsimningen tog fart för ett år sedan. Det var här det började och det var då som hon visade hur väl hon låg till i sin S14-klass. Nu skall det bli spännande att få simma i samma bassäng igen och denna gång känns det inte lika nervöst eftersom hon blivit varm i kläderna. Till skillnad från många andra just nu så har hon varit frisk vilket ger henne bra förutsättningar för att kunna pressa fram ytterligare något pers. Hennes nya typ av simdräkt har ju visat sig vara bra för henne och med flera sådana i bagaget så kommer hon enbart att simma i dem. Tävlingarna drar igång på lördag 1500 men Pernilla är på plats redan under fredagen då andra äventyr väntar henne........ 

17 oktober

Sammanfattningsvis så gav simningarna i Sandared några bra besked för Pernilla. Ett är att hon är stark och blir bara bättre o bättre i de långa distanserna. Det andra var sänkningen på 200 medley där spurten och ett bra fjärilsim blev avgörande. Det tredje är att den nya dräkten stämde bra för henne. Eftersom hon än så länge bara har en så kunde hon inte använda den i varje gren, men det var när hon använde den som personliga rekorden sattes.

Pernilla sänker sitt pers på 200 medley under eftermiddagspasset med nästan 5 sekunder. Heatseger och med en stark slutspurt blir den nya svenska rekordtiden på 200 medley 2.54.59.

Pernilla på 800fritt i UGP4 Sandared under söndags förmiddagen.

Med ny baddräkt och en stor sänkning av sitt per på 400fritt under lördagen så var Pernilla laddad inför hennes andra 800m lopp någonsin. De långa distanserna känns rätt för henne och en sänkning av hennes 11.20 låg tydligt inom räckhåll. Hennes mål var att gå under 11 minuter. Det fanns också stora förutsättningar för det för hennes simning såg riktigt bra ut hela vägen. Bland annat så tangerade hon sin guldtid från EM vid 400m vändningen. Eftersom det fanns snabbare tjejer i vattnet så visslades det inför Pernillas slutsträcka och jag blev motiverat orolig när hon spurtade i mål vid 750m och stannade och tog av sig glasögonen. Tränaren skrek, jag skrek.....fortsätt Pernilla!!!!! På med glasögonen igen och avsluta sista 50. Naturligtvis jättejobbigt att tro att man är framme och hinna pusta ut och sen komma igång igen. Nu får hon träna detta inför kommande 800m lopp, men tiden blev ok ändå vilket vittnar om ett riktigt starkt lopp från hennes sida. 11.03.01 blev sluttiden.

13 oktober

Sandared och UGP4 blir nästa tävling för Pernilla som är inne i en tuff träningsperiod. Hon har bytt träningsgrupper i S02 vilket innebär högre tempo på träningarna. På sikt skall det naturligtvis ge resultat men om vi får se det redan nu återstår att se. Det blir ett tufft program med där hon ställer upp i 8 grenar fördelade på två per pass. Hon kommer att simma 100, 200, 400 o 800 fritt där 800 är en gren hon bara simmat en gång tidigare. Vidare kommer hon att simma 100, 200 rygg, 100 bröst och 200 medley.

27 september

Det blev ytterligare två pers under söndagens tävlingar i Trollhättan och 100 fritt får väl betraktas som det starkaste eftersom hon där sänker ett rekord från 25m bana. 1.11.35 blir den nya tiden. Pernilla debuterade också i en ny distans, 400m medley. En tung distans som inte heller kommer att ingå framöver utan hon gjorde det mest för att ha gjort det. Dessutom är den vakant bland de svenska rekorden vilket sporrade naturligtvis. En liten sänkning  i 100m bröst han hon med också. Alla hennes tider finns under rubriken "Mina Rekord".

26 september

Trollsimmet i Trollhättan fick starta igång tävlandet för Pernilla denna säsong. Under lördagen simmade hon 200 medley, 100rygg, 100 fjäril och 400m fritt plus ett lagkapp med S02. Hon persade på alla distanser utom ryggsimmet som fortsätter att gäcka henne. Det var små sänkningar av hennes rekord förutom i medleyt där hon sänkte sig med nästan 2 sekunder, men då måste man ha i åtanke att det är på 25m bana och hennes tidigare rekord är på 50m bana. Nu har det förvisso visat sig inte spela så stor roll i hennes fall även om det normalt går snabbare i 25m bassäng. Under söndagen fortsätter tävlingarna med 100 bröst, 50 och 100 fritt, plus 400m medley. Hennes pers under lördagen är samtidigt nya svenska rekord eftersom hon sitter på dem sedan tidigare.

19 september (valdagen)

Nu börjar tävlingssäsongen komma igång och redan nästa helg är Pernilla i tävlingsbassängen igen efter vårens och sommarens tävlingar. Försäsongsträningen har rullat på enligt planerna med 5-6 pass i veckan och hon har varit frisk och skadefri vilket ger bra förutsättningar till utveckling. Trollsimmet kommande helg kan ge en fingervisning vad sommarens fysträning givit. Det är också första gången på mycket länge som Pernilla simmar i 25m bassäng. De stora tävlingarna går ju oftast i 50m bana och i o m EM i somras så lades tonvikten vid 50m tävlingar. Andra stora begivenheter under hösten är Stockholm International Para Games i början av November. Det var i den tävlingen som Pernilla debuterade i handikapptävlingar förra hösten.

13 augusti

Det var ett tag sedan jag skrev på Pernillas hemsida mycket beroende på att simningen har legat nere under en tid. Även en tävlingssimmare behöver semester och komma bort från ett liv med nästan varje dag i bassängen.

Nu är det dock dags att sätta igång träningen igen och det startar upp nästa vecka den 16 augusti och då är det MASS träning som gäller den veckan. Sommaren har inte inneburit vila för Pernilla som kört hårt på gymmet eller motionscykeln hela tiden. En värdefull tid till att bygga upp styrka och kondition som hon inte hinner med under säsongen så mycket. Simträningen i sig ger naturligtvis kondition, men en vila från simning och att bygga fysik med annan träningsform kan ofta ge väl så bra resultat långsiktigt. Hungern efter att börja simma igen är också en viktig del långsiktigt eftersom simträningen i sig är ganska enformig.

VM i Eindhoven

 

Ander Olsson tv har haft skadeproblem men visade i ett testlopp att han åker till Holland för att simma om guldet. Bilden till höger ser ni Pernilla o Lina i Malmö där de vann pokaler för sina insatser.

Landslagsimmarna med fysiskt handikapp befinner sig just nu i Holland för att delta i IPC-VM. Det bestämdes tidigt att S14 simmarna inte skulle medverka där utan istället delta i INAS-EM. Därför är inte Pernilla med i Holland vilket jag tror på ett sätt är ganska bra. Det enda tråkiga är att alla andra internationella simmare som deltog i Italien finns med i Holland och då kan det tyckas konstigt varför en simmare som tillhörde en av dem som tog flest medaljer där inte finns med i Holland.

Hur som helst skall det bli mycket intressant att följa de svenska simmarna med den givna Guld-kandidaten Anders Olsson på 400 fritt och unga VM-debutanten Lina Watz som är en supertalang, född-96 och redan med i matchen. Henns medverkan handlar om att "se och lära", men jag blir inte förvånad om hon kniper någon finalplats, vilket skulle innebära en stor framgång för henne. Tävlingarna startar den 15:e augusti.

4 juli

Pernilla slaktar svenskt rekord vid första försöket på 800m fritt under söndagens simningar i Varberg. Hennes tid på 11.20.72 var nästan minuten under det gamla svenska rekordet och hade givit henne ett överlägset Europa guld om hon bara deltagit i den grenen där. Seger tiden i Loano var 11.47.11 så Pernilla var mycket nöjd med sin 800m debut och det framstår allt mer som de långa distanserna passar henne bäst.

3 juli

Starten på 400 fritt med Pernilla längst ner i bild.

Pernilla gör ett bra 400 fritt i Varberg på lördagsmorgonen och förbättrar sin guldtid från Loano med 65 hundradelar och sätter nytt personligt och samtidigt nytt svenskt rekord med tiden 5:23:99. Pernilla simmade som hon gjorde i EM ett mycket väldisponerat 400 fritt och visar en mycket jämn kurva på alla sträckorna trots vinden. Tävlingen går i 50 m bassäng. 

2 juli

Första dagen av Bockstensdoppet simmade Pernilla 200 fritt och sänkte sitt pers i 50m bassäng ytterligare sedan EM. Under lördagen väntar Guldgrenen 400fritt, plus 100 och 200 rygg, samt 100 fjäril. Ett digert program i sommarvärmen.

 

4 juni

Em i Loano (Italien) närmar sig med stormsteg och landslagstruppen bestånde av Pernilla Lindberg, Sebastian Karlsson och Andreas Nord (S14) har laddat upp på landslagslägret i Jönköping ihop med övriga landslagssimmare inför uppgiften att representera Sverige i Italien.

Rolf Skoogh snacka med sina simmare i Jönköping.                            "Lilla" Jennie badar i Linas badmössa som har stor töjningsförmåga, men den sprack till slut.

Tre simmare som kommer att få simma en tävling på "blomsterrevieran" i en utomhus 50m bassäng. Truppen kommer att bo på fina Loano 2 Village, som har en av Norra Italiens största poolområde. Det blir tävlingar på fm och em där traditionella siestan delar av passen. Truppen flyger från Göteborg den 13 juni och tävlingarna tar fart den 15:e med träning i tävlingsbassängen den 14:e. Tävlingarna går den 15, 16, 18 och 19 juni. Det blir alltså en vilodag för annat mitt i tävlingsperioden. Rapporter kommer att kontinuerligt finnas tillgängliga på Pernillas hemsida eftersom en liten anhörig trupp kommer att finnas på plats.

Övriga simmare i team "Rolf Skoogh" tävlar i Tyska Öppna, ungefär samtidigt som EM i Loano och det utgör en sista möjlighet till kvalificering inför IPC VM, som går i Holland i augusti.

 

9 maj 2010

SM avslutad och Pernilla åker med till EM i Italien.

SM-simningarna blev lyckade för Pernilla som kunde summera 3 nya svenska rekord och 4 personliga. 6 SM-Guld i hennes klass (S14), ett silver och ett brons i de öppna klasserna plus ett lagkappsbrons.

 

Tre landslagsimmare i aktion på 100m fritt med Maja närmast följt av Pernilla och Lina.

Söndagens simningar lyckades Pernilla bra på 100m fritt där hon persade med nästan 1.5 sekunder. Den största bedriften var ändå hennes 200 m medley där hon i starten tappade glasögonen och fullföljer hela heatet med glasögonen hängande runt halsen. Några sekunder över hennes pers blev sluttiden och med tanke på "halssnaran" så var det en prestation i sig.

Hon var naturligtvis besviken över fadäsen och den avslutande grenen strax efter i den öppna 50m fritt finalen blev inte som hon tänkt sig. Hon ville egentligen inte simma den grenen eftersom hon inte kände sig på hummör efter medleyt. Hon tog sig ändå in som trea men den väntade kampen med Lina Watz uteblev där Lina enkelt kunde dunka kaklet som given etta.

 

Förbundskaptenen Rolf Skoogh skulle efter tävlingarna slutgiltigt ta ut truppen till EM i Italien och Pernilla blir en av simmarna där. De guldmedaljer som Pernilla kammade hem i SM visade att hon egentligen inte har någon direkt konkurrens i Sverige i sin klass. När nu också förra EM-simmaren Linea Bäckman uteblev på grund av förkylning så blev SM en ganska enkel historia för Pernilla om man undantar de öppna klasserna där hon fick se sig besegrad av sina landslagskollegor i något fall. Italien-EM lär handla om något helt annat och målsättningen där måste bli att ta sig till finalerna så får allt annat ses som en bonus. inte minst med tanke på att det är hennes första internationella mästerskap. EM går den 15-19 juni i Loano.

                                                                                  

 

 

 

 

Pernilla och alla hennes medaljer

8 maj 2010 eftermiddag

Det blev ytterligare en guldmedalj under eftermiddagen och ett silver i den öppna klassen.

Tröttheten efter många grenar tog ut sin rätt under lördagseftermiddagen. Pernilla satte förvisso ett pers på 50m bröstsim men i övrigt så orkade hon inte persa i försöken på 50 fritt och finalen på 100 m fjäril. Svensk mästare blev hon ändå på 100 fjäril och det var nog efter det som krafterna tog ut sin rätt eftersom det är en tung gren. I försöken på 50 fritt så såg hon bara till att ta sig till final på andra bästa tiden där återigen Lina Watz visade på lysande form och kommer att bli en svår nöt att knäcka i finalen. Möjligen kan en god natts sömn ge Pernilla krafter till söndagsfinlen och då kan allt hända. En sak som skiljer sig markant på tävlingar för funktionshindrade mot "frisktävlingar" är den korta vilan mellan grenarna. Fyra SM-guld så lång är naturligtvis riktigt bra och under söndagen väntar 100m frisim, 200m medley och öppna finalen på 50m fritt, får se om det blir ytterligare medaljer då.

8 maj 2010 förmiddag

Ytterligare två guld för Pernilla!!

Pernilla har nu tagit tre SM-guldmedaljer av tre möjliga, om man undantar lagkappen. Under lördagens middagspass simmade Pernilla 100m bröst och 100m rygg där framförallt ryggsimmet gick bra. Med draghjälp av Lina Watz kunde hon gå in på nya svenska rekordtiden 1.22.87. Det tidigare rekordet låg sekunden över och var hennes eget. Bröstsimmet som är relativt ny gren för henne vann hon också men persade inte där. Tävlingarna fortsätter under eftermiddagen med bland annat 100 fjäril och försök på 50 m fritt...... 

 

7 maj 2010

Bästa födelsedagspresenten för Pernilla när hon tar sitt första SM-tecken

Pernillas första SM-Guldmedalj blev en fin födelsedagspresent i dubbel bemärkelse genom nytt svenskt rekord.

Handikappsimningens SM-simning avgörs just nu i Eskilstuna och ingår i Svenska Handikappidrottsspelen. Under fredagskvällen startade simningen upp och för Pernillas del så var det 200m fritt som fick gälla som en bra uppvärmning inför lördagens och söndagens tävlingar.

Pernilla vann i stor stil och redan på efter 25m hade hon tagit kommandot i heatet. Pernilla valde en annan taktik i detta 200 meters lopp jämfört med tidigare då hon gått ut lugnt och sparat krafter. Nu var det full satsning från start och hon öppnar i ett rasande tempo. Vid 100 meters vändningen klockas hon för en tid under sitt pers på just 100m, fast hon skulle simma 200. Då skall vi tänka på att det är när fötterna träffar kaklet som tiden sätts så det handlade kanske om 1.5 sekunder under hennes 100m pers. Det visade sig vara en alltför tuff öppning eftersom hon tröttnade betydligt de avslutande 50 meterna. På ett sätt gick satsningen ändå hem eftersom hon sätter nytt svensk rekord med en sänkning på 1.6 sekunder. Ett rekord hon själv haft sedan Malmö Open.  Pernilla har nog aldrig varit så trött efter ett lopp som detta och nervositeten hon burit på en tid är nu över. Nu har SM startat och efter en god natts sömn kör hon vidare, mindre nervös inför resterande grenar.

Ytterligare en medalj blev det i lagkappen där MASS kom trea efter Solen 1 och Solen 2.

Lina Watz visade prov på strålande form och blir att räkna med framöver.

En annan som simmade storartat var kombattanten Lina Watz som satte ett grymt pers på 400m fritt. Lina som hade varit förkyld innan tävlingarna visade inga tecken på utmattning där även hon startar i ett tempo som man inte trodde skulle hålla hela vägen, men det gjorde det. En sänkning med cirka 8 sekunder är riktigt mycket  i dessa sammanhang och under lördagen möts de bägge tjejerna i försöken på den öppna 50 meter fritt klassen. Spännande fortsättning följer……

 

Pernilla drömmer om SM-Guld….

 

Pernilla andas frisk luft bland vitsipporna och funderar över sin första mästerskapstävling.

Kommande helg kommer Pernilla att åka med MASS till Eskilstuna för att simma i sin första mästerskapstävling. Efter hennes framgångar inom handikappsimningen så har hon stora förväntningar på sig själv och har tränat målmedvetet för att ligga på topp inför SM-simningarna.

Det hon önskar sig mest av allt är att hon får krydda sin födelsedag som är på fredag med en Guldmedalj. Chansen finns eftersom hon simmar 200m fritt den dagen, men det är enda grenen för henne på födelsedagen och allt kan ju hända så hon tar inte ut något i förskott.

 

De grenar Pernilla ställer upp i är:

200 m fritt    S14      fredag 7 maj

100 m bröst  S14      lördag 8 maj

100 m rygg  S14       lördag 8 maj

50m bröst Öppen     lördag 8 maj

100m fjäril S14        lördag 8 maj

50 m fritt Öppen       lördag/söndag (heat/final)

100 m fritt S14        söndag 9 maj

200 m medley S14  söndag 9 maj

                                                                                Kommer Pernilla o Lina att peppa varandra till nya rekord? 

 

Det finns alltså några öppna klasser där alla tävlar mot varandra och det är också i de som Pernilla får det tuffaste motståndet. Lina Watz som tävlar för Karlstad är tuffaste konkurrenten där och hon har också visat stora framsteg på senaste tiden där hon sänkt sina pers rejält. Det är framförallt i 50m fritt som det kan bli en härlig kamp mellan dessa tjejer. Men det är bara i den öppna klassen som de kommer att mötas, Lina tävlar annars i S10.

Pernilla slog Lina i Malmö men nu har Lina har sänkt sitt pers under Pernillas tid sedan dess. Pernilla o andra sidan har inte simmat 50 m fritt i 25m bassäng sedan Malmö och har trimmat sina vändningar för att behålla farten bättre. Spännande skall det bli i alla falla och jag hopppas tjejerna kan ”hjälpa” varandra till nya rekord. Jag kommer att uppdatera Pernillas sida löpande med länkar och resultat.

 

 

Pernillas internationella licens klar!

I dagarna blev Pernilla internationella licens klar, så nu är det hindret borta som skulle kunna förhindra hennes medverkan på den internationella arenan.

Det var förvisso väntat att det skulle gå bra, men man vet ju aldrig när det skall provas i olika instanser. Nu kan hon fokusera helt på SM i Eskilstuna 7-9 maj och Italien den 13-19 juni.

 

Falkenberg Speedo 2010-04-10/11

 

Trots trög bana så satte hon tre nya rekord!

Falkenberg Speedo gick av stapeln i helgen och Pernilla var där med Simklubben S02 och deltog i 7 distanser. Falkenberg är en 50m bana med saltvatten så det var inte särskillt många som satte personliga rekord, om det var någon alls. Fördelen att simma där var för att få mera erfarenhet på långbana vilket de flesta internationella tävlingarna går i. Tiderna blir ju alltid sämre på långbana och Falkenbergs kvalmiga simhall anses vara extra "trög".

 

För Pernillas del så var ändå helgen lyckad där hon fick simma på för henne några nya distanser såsom 100m fjäril, 200m medley och 400m fritt. 400m fritt har hon simmat en gång tidigare på kortbana men blev diskad för att hon hade plastspänne på baddräkten (en ny regel). Även om tiderna sannolikt hade varit betydligt bättre på kortbana så blev det ändå svenska rekord för funktionshindrade i klassen S14 på alla dessa tre distanser. Hon har nu sedan Malmö Open i februari samlat på sig 10 svenska rekord och flera lär det bli om hon bara får simma de distanserna som återstår. Bland annat så har hon rekordet på 50 m rygg men inte simmat det medan hon varit licensierad.

 

Nästa planerade tävling är en Mass-test i slutet på månaden och sedan följer SM i Eskilstuna för funktionshindrade den 7-9 maj.

 

 

 

Pernilla på 200m medley första sträckan.

    Copyright ® 2010 RL-Digitalmedia.se     Webmaster: Roger Lindberg 0704-787862  
 

 Startsidan