Min simklubb          Simklubben S02     

 

 

Berättelsen om Pernillas framgångssaga

Pernilla som är född 1994 har ett funktionshinder som ligger inom det autistiska spektrat (intellektuellt funktionshinder) och har simmat sedan hon var 9 år och bor i Fräntorp, en stadsdel i östra Göteborg. Hon lever ihop med sin mamma Iréne och pappa Roger och sina två syskon, Mattias född 92 och Sofie född 90. 

 

Hon har under skoltiden gått på Torpaskolans särskola kallad Gula villan. Nu går hon på Trekungagymnasiet som är ett särgymnasium. Så mycket fritid är det inte tal om eftersom hon tränar 8 pass i veckan. Spela gitarr, titta på film och sitta vid datorn och vara med övriga familjen är det som hon fördriver tiden med mellan skolan och träningarna.    

 

Hon simmar i tävlingar för simmare utan funktionshinder och i tävlingar för de med funktionshinder för Simklubben S02. S02 blev inför säsongen 2010 medlemmar i Svenska Handikappidrottsförbundet. Hennes debut inom handikappidrotten inledde hon 2009 men med MASS som klubbadress. Där började hon för att de sedan många år har en handikappsektion och är medlemmar i handikappidrottsförbundet. När Pernilla började sin handikappsimning så fanns bara MASS som hade den verksamheten varför hon under 1.5 års tid hade dubbel klubbtillhörighet. En för vanliga tävlingar och en för handikapptävlingar. Det blev inte hållbart i längden och nu kan hon alltså tävla för sin moderklubb i alla tävlingar.

 

Debuten i handikappsimning

 

Det blev framgång och segrar direkt i Stockholm 2009!

Första tävlingen i handikappsimning var hösten 2009 i Stockholm International Para Games. Pernilla vann alla sina grenar i klassen S14 i stor stil utan att egentligen veta om hur väl hon låg framme. Vid hemkomsten efter tävlingen kunde jag konstatera att hon slagit flera svenska rekord, men eftersom hon inte blivit klassad (krävs ett psykologtest) så räknades de inte officiellt. Sagt och gjort och en psykologtest kom till skott så inför Malmö Open i februari 2010 var hon licensierad simmare i handikappsammanhang.

 

Ännu större succé i Malmö gav landslagsplats!

Malmö Open blev en milstolpe för Pernilla och hennes simmarkarriär. Från att under många år simmat i vanliga tävlingar och inte direkt legat väl framme så vann Pernilla på nytt alla grenar i sin klass och satte desstutom 6 svenska rekord som nu blev officiella. Naturligtvis så var de flesta personliga rekord också och förbundskapetenen Rolf Skoogh valde att plocka med Pernilla till kommande landslagsläger inte minst för att hennes utveckling pekat rakt upp.

 

Den största triumfen firade hon i den öppna klassen på 50m fritt där hon i finalen slog samtliga simmartjejer med ett rejält personligt och svenskt rekord på samma gång.

 

2010 och framgången fortsätter nu även internationellt

Idag har Pernilla hunnit med ett EM (Inas-Fid Loano 2010) där hon tog 11 medaljer varav Guldet på 400 fritt var höjdpunkten. Hon har i en ålder av 16 år fått äran att lyssna till den svenska nationalsången och se svenska flaggan gå i topp tack vare egna prestationer. Till det kan hon lägga 14 svenska rekord på meritlistan.

 

2011 var ett händelserikt år för Pernilla med fyra internationella tävlingar och uttagen som Paralympics kandidat

Brittish Open, IPC-EM i Berlin, Global Games (Inas egna VM fleridrottsmästerskap) och Nordiska mästerskapen i Oulu i Finland.

Pernilla sätter rekord på rekord och presenterar sig internationellt så att många numera vet vem hon är. Största framgången kom i Global Games med 1 silver och 3 brons.

På Nordiska mästerskapen tar hon 4 guld, 3 silver och 2 brons och förutom internationella tävlingar så har hon simmat hem ytterligare SM-Guld satt nya svenska rekord och ligger väl framme i världsrankingen framförallt i frisim. Hon har fått två stipendium, ett av Göteborgs handikappidrottsförbund, årets stjärnskott och ett av Göteborgs idrottsveteraner där hon intecknas i en fin samling med bland annat Patrik Sjöberg och Ulrika Knape.

Hon blev också uttagen kandidat till Paralympics i London 2012.

 

 

    Copyright ® 2010 RL-Digitalmedia.se     Webmaster: Roger Lindberg 0704-787862  
 
Startsidan