Min simklubb          Simklubben S02     

EM officiella hemsida kommer du till om du klickar på loggan till vänster. Det är också på denna sida som jag kommer att rapportera från EM.

 

 

 

8 Juli

Sista tävlingsdagen för Pernilla handlade om 100 bröst och redan innan förstod vi att final krävde underverk och ett pers över tre sekunder. Pernilla gör efter sina förutsättningar ett bra bröstsim och persar med 78 hundradelar och var nöjd med loppet. Nu kan hon se tillbaka på en erfarenhet rikare, att ha varit med på ett IPC-mästerskap. Nu blir det att smälta allt och sen börja rikta in målet mot Global Games som också är en IPC-klassad tävling. Alltså tiderna räknas in i rankingen och där har hon också fullt program.

 

Rolf Skoogh är nöjd med Pernillas insats i Berlin. Han talar mycket om att skaffa erfarenhet och att det är annat än att simma hemma i Svedal på någon mindre tävling. Här är det ljudligt på läktaren och rutiner runt tävlingen som sätter en annan prägel och kanske i någon mål också bygger upp nervositet. Ett exempel är ju de tappade glasögonen på 200 fritt. Jag vill påstå att det hade varit bättre om Pernilla fått det omvända programmet. Börjat med bröst, men nu var det bara att gilla läget.

Det som jag har svårt att förstå det är S14 deltagande med de "fjuttiga" vis som erbjuds. 200 fritt, 100 rygg och 100 bröst. Vad är det IPC är rädda för? Nu har de testats och testats och äntligen har Pernilla full IPC status och det kan ingen ändra på såvida de inte kommer på något nytt, men då drabbar de alla. Sårbarheten för de tävlande är alltför stor med bara tre grenar på programmet. Som när det Belgiska tjejerna Tamara Medarts och Mieke de Mot missade samlingen med några minuter och blev diskade. De satt och grät båda två och det var naturligtvis ett ledarproblem bakom fadäsen....men sen fanns bara två chanser kvar. Vissa kan simma 6-7 grenar under EM. Jag kallar det diskriminering av S14. Det finns också krafter inom IPC som inte vill har med S14?! 

Man kan inte ta ifrån IPC att de har byggt upp något fantastiskt och skapat bra pr för handikappsimningen, men jag accepterar det fullt ut först när de skapat en tävlingsform som är rättvis för alla. 

I morgon startar hemresan för Pernilla som lämnar truppen. Först skall vi se några finaler under fredagskvällen med svenskt deltagande. 

 

6 Juli

 

Ytterligare en 5:e plats för Pernilla och denna gång handlade det om 100 rygg. Pers i finalen med tiden 1.20.39.

I försöken som gick bland de första grenarna denna morgon simmade Pernilla någon sekund långsammare än i finalen men tog sig ändå dit som femte bästa simmare. Den placeringen blev också slutresultatet för Pernilla som hade marginal såväl bakåt som framåt. Hon sa mellan simningarna att hon skulle ändra taktik inför finalen och det var väl en seger i sig att det gick hem eftersom hon persade och simmade över en sekund snabbare än i försöken. Nu återstår enbart 100 bröstsim för Pernilla på fredag och där lär det knappast bli någon final om inget sensationellt händer. Jag har sagt det förrut och säger det igen. S14 har någon konstig variant på halvt deltagande i IPC ännu så därför känns det lite uddlöst. Egentligen är det bara 200 fritt som är Pernillas gren ännu och att medverka på ett helt EM med så få grenar är bara det en prestation. Det blir mycket sittande i simhallen och se på andra som simmar. Lite annat har det hunnits med förvisso som en bussrundtur i Berlin. Idag torsdag är det också ledigt men förbundskaptenen kräver att alla är närvarande i finalsimningarna vilket naturligtvis är rätt.

Jag skriver under detta EM ganska flitigt på SHIF:s hemsida och därför släpar Pernillas en aning. Besök gärna den eftersom uppdateringarna görs snabbare där. Simningens hemsida SHIF.

4 Juli

Pernilla kom 5:a på 200 fritt efter att ha öppnat starkt men inte orkat hela vägen.

Dagen kunde börjat bättre för Pernilla som under försöken på förmiddagen råkar ut för det som faktiskt hänt några gånger tidigare, hon tappade glasögonen. Det får naturligtvis inte hända och det lustiga är att jag vill minnas att jag drömde det eller tänkte den tanken innan. Hon såg laddad ut inför försöken men var också mycket nervös. Trots tappade glasögon vänder hon på 32.44 (50) och 1.08.81 (100) vilket ligger i nivå med rekordloppet från Sheffield. Det var på sista hundra som hon tappade och simmade på 2.29.05. Hon gick ändå till final som tur var med sjunde tid.

Finalen                                                                Försöken

Finalen öppnade hon riktigt starkt. 31.77 (50) och 1.06.96 (100) och nu var glasögonen på. Nu satt de under mössan och det lär väl bli så framöver. Hon låg femma vid 100 och den placeringen höll hon hela vägen. Det dök upp en ny ung simmare som ingen kände till. Irländska tjejen Bethany Firth som endast är 15 år kände ingen till och hon visade redan i försöken att hon blir att räkna med. I finalen slår hon Pernilla eftersom hon simmar in på 2.20.33 mot Pernillas 2.22.59. Pernilla gör ett svagt sista hundra och som hon själv sa så fanns inga krafter kvar. Sannolikt så satt förmiddagens fadäs kvar i minnet vilket gav en anspänning. Det är mycket nytt för henne också. Resa själv med truppen och bo på hotell flera dagar innan tävling med diverse matproblem vilket inte ger henne optimal uppladdning. Det hade säkert varit bättre om hon fått simma 200 fritt i slutet på veckan så spänning släppt. Trots allt är en 5:e plats inte fy skam, men det som möjligen kan oroa är att konkurrenterna framför drar iväg en aning. Det handlar ju faktiskt om Paralympics och om hon överhuvudtaget kommer med dit. Svenska Paralympiska komitteen skall ju säga sitt och de kräver normal medaljchans eller att utvecklingskurvan pekar rätt. Nu kommer det ett Global Games i höst för Pernilla och då gäller det att tiderna putsas åt rätt håll.

Idag blir det vila och en runda i Berlin med familjen och i morgon är det 100 rygg och det blir ännu tuffare.

 

3 Juli

Kvällen innan Pernilla skall kasta sig i bassängen för försök på 200 fritt. Hon startar i det första försöket och har Nathalie Massey i samma heat. Tävlingarna direktsänds på webbTV och är väl värda att titta på eftersom det är en full uppsättninga med sändningsbussar och dussintalet kameror. Pernilla är laddad för uppgiften och pratar mycket om Marlou Van Der Kulk.

 

Vi försöker dämpa henne eftersom vi vet att Marlou är ingen som rår på idag. Gott ändå att hon har satt sina mål så får vi se hur långt det räcker. Det visar sig säkert redan under försöken om alla träning och fokusering ligger i fas för topprestationer.

1Juli

Truppen landande igår eftermiddag i Berlin något försenade men väl framme på hotellet sa Pernilla att det var ett lyxhotell. Det kanske är en sanning med modifikation men uppenbarligen var det till belåtenhet. Tävlingarna drar igång på söndag den 3 juli men Pernilla står i startblocken först på måndag morgon i grenen som gäller för henne detta IPC-EM 200 fritt.

Idag fredag är det lätt träning och kl 1600 skall Pernilla göra ytterligare ett test som det hon gjorde i Sheffield tidigare. Meningen var att de som gjort testet skulle vara klara men uppenbarligen så har något hänt som fått IPC att ändra på det. Sannolik orsak är att det finns osäkerhet runt någon eller några simmare. För Pernillas del skall det inte innebära några förändringar och det är bra att de är nogranna.

 

Pernillas chanser ligger som sagt på 200 fritt. Hennes 100 rygg och 100 bröstsim får hon vara nöjd om hon tar sig i till final i och det är inte säkert heller att hon gör. Nu har ju Pernilla en förmåga att prestera när det som bäst gäller och mitt tips är en finalplats i ryggsim, men mera tveksamt i bröstsim. Tyvärr så har ju hennes S-14 klass fortfarande inte full IPC-status så därför är det ett magert program för dem. Detta kommer att bli ändring på framöver om allt slår väl ut med S-14 i IPC.

 

Nu blir det att sikta in sig på 200 fritt där hon idag är rankad 4:a i Europa. Tjejerna som ligger före är i tur och ordning Marlou Van Der Kulk (Nederländerna) Natalie Massey (GBR) och Magda Toeters (Nederländerna). Marlou är i en enaståede form och simmade nyligen på 2.14 och något och kommer inte någon att rå på. Hon satte också ett världsrekord på 200 rygg 2.29 och simmade 100 rygg på 1.09 nyligen. Till det kan sägas att hennes 100 fritt har hon sänkt sig med 3 sekunder under året och ligger nu på 1.01. Nej henne kommer ingen att slå och hon är också regerande Världsmästare på distansen. Natalie Massey har också satt världsrekord nyligen på 400 fritt 4.44. Hennes rekord på 200 ligger på 2.17.92 så det är också en bit under Pernillas tid. Magda Toeters har också nyligen klippt till med världsrekord men det handlar om Bröstim 100m. Hennes tid på 200 fritt ligger på 2.18.61. Detta skall jämföras med Pernillas 2.22.27.

 

Rent logiskt så borde Pernilla knipa fjärdeplatsen men det som talar för att Pernilla ändå kan tillskrivas en medaljchans är ett par saker:

 

-Hon är i strålande form och har haft perfekta förberedelser.

-Hon är under ständig utveckling till skillnad från Natalie och Magda.

-Hon har inte simmat 200 fritt långbana mer än några gånger.

-Hon är väldigt fokuserad på att knipa en medalj och har en enastående kämpavilja när hon vet som krävs.

-De gånger hon simmat 200 fritt tidigare så har det varit med flera grenar i kroppen nu är det bara en.

 

Naturligtvis skulle det vara en sensation om hon tog medlaj och det är viktigt att veta att hon har absolut inga krav på sig att göra det. Hon kan ju persa med 3 sekunder och ändå missa medlaj så det är ju egentligen en omöjlig uppgift.

 

På måndag kl 09.17 premliminärt står hon i blocken på försöket och att hon tar sig till final känns givet.

Finalerna startar 16.00

 

Pernilla simmar dag 2 200 fritt, dag 4 (onsd) 100 rygg och dag 6 (fred) 100 bröst.

 

Resultaten kan du se här på Officiella hemsidan men du kan också se live på Spobox.tv live.

    Copyright ® 2010 RL-Digitalmedia.se     Webmaster: Roger Lindberg 0704-787862  
 

 Startsidan