Rapporter från EM i Loano       

21/6          (Skrolla ner för att läas dag för dag med början längst ner.)

 

Från vänster i bild: Marika Rydell (ledare) Sebastian Karlsson, Pernilla Lindberg, Andreas Nordh, Lars "Nodda" Nordh (Ledare)

12 medaljer för det svenska laget där Pernilla stod för 11 av dem.

För Pernilla blev EM en stor succe resultatmässigt. Vi hade förhoppningar om finalplatser och möjligen något brons men att medaljskörden skull bli så stor vågade ingen av oss hoppas på, i alla fall inte jag. Att det blev på just 400m fritt som hon tog guldet var kanske mindre förvåndande från min sida eftersom jag länge känt att det är på långa distanserna hon är bäst även om guldmedaljen i sig var överraskande. Med facit i hand så hade det sannolikt kunnat bli två om ställt upp på 800m också.

Den enda medaljen för herrarna som Sebastian Karlsson såg till att bärga hem var han väl värld efter flera bra insatser. Där vi kan konstatera den tuffa konkurrensen som det är i herrklasserna så återstår det en del till de allra högsta placeringarna. Några fjärdeplatser i den tuffa miljön plus bronset gör att han kan känna sig mer än nöjd med sina prestationer.

Andreas. som liksom Pernilla är ny i sammanhanget satte några personliga rekord i 50 metersbassäng och presterade efter bästa förmåga men det räckte inte riktigt till finalplatserna. Kapten Lars Nordh menade på att Andreas har en stor potetial att utvecklas, men har mycket detaljer i simingen som måste justeras. Han blev en erfarenhet rikare genom sin medverkan i Italien och nästa gång så får vi säkert se en Andreas som klättrar upp i resultatlistorna.

Ett tre personer starkt lag som plockar 12 medaljer är nog ett facit som ingen räknade med innan. De blågula färgerna stack ut i mängden och gjorde ett gott intryck på alla inblandande, med ett korrekt uppträdande rakt igenom. Sebastian utser jag till truppens underhållare med sina ständiga uppiggande och skämtsamma kommentarer. Jag utser också svenska truppen till den mest välklädda under EM. Att det var det svenska landslaget som var först på plats under invigningsdagen stärker det intrycket så svenskarna gjorde inte bara bra ifrån sig i bassängen, de representerade Sverige på ett föredömligt vis såvälv från ledare till simmare. Firma Nodda och Marika komplettarde varandra utmärkt och kändes helt rätt för simmarna. Detta var också första gången som Sverige är med på ett Inas mästerskap i simning och hur fortsättningen ser ut är det väl ingen som vet i dagsläget. Framgången har ju inte givit sämre förutsättningar för det, men eftersom det händer mycket med Inas medverkan på IPC tävlingar så får ju förbundet ta ställning på sikt. Global Games kommer i alla falla att nästa år gå på samma plats fast under hösten. Då är hela världen med i startfälten och tävlingen är Inas svar på Paralympics. Med tanke på de begränsade grenarna som S-14 har att simma i under VM och Paralympics så framstår Inas mästerskapstävlingar som ett bra alternativ i sammanhanget. Loano var en riktigt bra värd för tävlingarna och att Global Games kommer att gå på samma plats kan tyckas fantasilöst, men knappast till någon nackdel för svenskarna som lärt sig känna miljön väl efter detta EM, vilket är nog så viktigt för individer med denna typ av funktionshinder.

Sveriges medaljer:         EM:     1 Guld  5 silver och 3 brons   Öppna klassen: 1 Guld 2 brons           

                                            

19/6 11:29

Pernilla simmar två och Sebastian 1 final i eftermiddag.

Pernilla i stabil ledning i försöksheatet på 100m fritt.                                       Sebastian i ett laddat lopp på 50 fjäril

Pernilla är i final på 50 rygg och 100m fritt. På hundra fritt hade hon bästa försökstiden av europeerna med bara en kines framför sig. Mot asiaten finns inte mycket att göra på denna korta distans, men det europeiska guldet har hon chans på även om det finns flera om det. Samma gäller egentligen i ryggsimmet där tiderna var beskedliga i försöken och Pernilla hade fjärde bästa tid ink asiaterna. Det kan går hur som helst där.

Sebastian o Andreas har också varit igång och Sebbe tog den sista finalplatsen på 50 fjäril efter ett kraffullt lopp. På 200m fritt hade inte vare sig Sebastian eller Andreas kapaciteten att ta sig till final där motsåndarna håller mycket hög klass och simmar på tider som är riktigt bra. För framtiden så måste nog de bägge simmarna ta ett steg till för att kunna fajtas om medlajer internationellt i frisim. Alltså segraren i 50m finalen simmade under 27 sekunder så det finns lite att bita i för de båda svenska simmarna.

Andreas persade på försöken på 200 fritt men det räckte inte till final. Sebastian var något snabbare men det räckte inte för honom heller.

Det här kan bli den sista rapporten, men möjligen kan jag få iväg en blänkare från finalpassen. Vi får se. Det skall bli spännande i vanlig ordning med tre svenska i de avslutande finalerna.

18/6 23:00

Guld, Silver och Brons blev fredagens utdelning för det svenska landslaget.

Pernilla visar stolt upp sina två guldmedaljer. En för EM och en för de EM-öppna.

Det var stor glädje i det svenska lägret när den bästa dagen för svenskarnas del var avslutad. Pernillas guld (2 st dessutom) var naturligtvis grädden på moset denna härliga dag där också solen sken över oss från första stund. Att sen Sebastian fick stiga upp på prispallen var han väl värd efter de tidigare fjärdeplatserna. Hans brons på 200 meter medley fick han efter hårt arbete under veckan.

Sebbes brons gladde alla eftersom han hamnat precis utanför ett par gånger.

Det känns som om tiden talar för svenskarna vilket innebär att morgondagen kan bli riktigt bra. Pernilla gick och lurade på något efter hennes silver på 100 meter rygg. Ett lopp där hon egentligen blev trea på en tid 3 sekunder snabbare än i försöken. Spanjorskan som kom först i mål blev diskad och Pernilla flyttades upp på silverplats. Jag tycker ändå inte att hon gör ett riktigt bra ryggsim. Hon har simmat bättre och snabbare och på sista sträckan så gjorde hon som killarna gjort i ryggsimmet. Tappade kursen! Hade hon inte gjort det så hade hon kanske tagit guldet med facit i hand. Guldet gick istället till den ungerska tjejen Viktoria. Tjejen som ser allt annat än handikappad ut och det börjar snackas om bakom kulisserna.

 

Silvret på 100 m rygg med den ungerska tjejen som guldmedaljör.

Därför blev Pernillas guld så där klockrent som det bara kan. Den tjeckiska tjejen skippade alla andra tävlingar denna eftermiddag för att ladda för 400m. Hon vann ju också 800 meter så hon skullle säkert bli farlig. Pernilla hade ju dessutom ett ryggsim i kroppen så inte skulle hon orka knyta ihop. Alltså i detta 400 m lopp fanns i princip alla medlajörerna under veckan med som Pernilla delat prispallen med men aldrig högst upp.

Det hjälpte inte att Tjeckiska tjejen vilade från de andra grenarna eller den "friska" ungerska tjejen som inte verkar dras med något handikapp var med. De hade ingen chans så enkelt var det. Pernilla hade trimmat vändningar på insimmet och till synes också bestämt sig för att vinna. Hon är sådan Pernilla att helt plötsligt så smäller hon till när man som minst anar det och överraskar alla. Hon har gjort det några gånger förrut och frågan är bara hur tränarna skall få henne att göra så här alltid. Hon visar sällan några riktiga glädjeyttringar som många andra, men hennes småmysiga leende efter målgången när hon väntade in de andra var hennes sätt att visa. Även när hon såg den svenska flaggan hissas och fick höra svenska nationalsången ägnat åt henne så mös hon i stora drag. Det som hon noterade först av alla var att den svenska flaggan var större än någon annan varit. Det är sådan hon är, detaljerna som hon märker före alla andra.

Ser hon inte lite nöjd ut Pernilla när hon tittar på motståndarna medan de simmar i mål. 

Kvällen har varit mysig för oss alla i hotellets reception fanns alla ledare plus undertecknad och tränare Noddas fru där det surfades flitigt. Det låg en stolt stämning i luften hos alla som på ett eller annat vis bidragit till en bra vecka för det svenska laget. Det var också många trötta ansikten för både framgång och solen tar på krafterna. Det är därför jag sitter här nu sent på kvällen och skriver. Det var svårt när alla var samlade och ville kommentera dagens tävlingar.

Under morgondagen väntar 50 rygg och 100 fritt för den nyblivna europamästaren och för bronsmedlajören Sebastian väntar 200 fritt och fjärill (lite osäker nu men 50m tror jag det var). Andreas är med på 200 fritt. Det skulle inte förvåna mig om jag får skriva hem om någon medlaj till, om inte så kan alla vara nöjda med veckan ändå. Det hade varit kul om någon av killarna kunde avsluta på bästa vis men man skall veta att de tävlar mot många riktigt duktiga simmare.

Svenska medaljskörden så här lång består av: 1 Guld, 4 silver, 3 brons i EM och 1 Guld i den öppna.

På återhörande, fast imorgon beger jag mig hemåt direkt efter tävlingarna så det kan dröja till söndag innan jag kan komma ut på nätet och då kommer jag att summera veckan som gått och desstutom få ut alla bilderna på windows live.

 

18/6 11:00

Pernilla simmar två finler och Sebastian en i eftermiddag.

Pernilla simmade försök på 100m rygg och inte 50 som jag tidigare skrivit. Hon tog det mycket lungt (nästan för lugnt) och simmade in på 4:e bästa försökstiden med bara några hundradelar till tredje tiden bland europeerna. Det finns 3 Hong Kong tjejer med också. Hennes tid var kanske än av de sämsta hon gjort på 100m rygg men vi får hoppas det innebär att hon har betydligt mera att ge i finalen. Hennes pers i 50m bassäng är jag lite osäker på men den ligger i nivå eller bättre än dagens bästa försökstid och hon har kapacitet att plocka medalj i finalen. Nu simmar hon också en direktfinal på 400m fritt i eftermiddag så hon har ett tufft program. Förhållandena utomhus gör ju ryggsimmet besvärligare och idag sken solen i fulla dra. Detta är ju lika för alla, men de svenska simmarna har kanske mindre vana vid utomhussiming beroende på klimatet.

Sebastian och Andreas simmade försök på 50 fritt och 200 rygg, men med det tuffa motståndet hamnade de utanför finalerna. Sebastian dock i direktfinal på 200 m medley.

Andreas Nordh på 200 m rygg försöksheat.

Att killarna får slita i bassängen är det ingen tvekan om. För att nå en final på 50 fritt så krävdes en tid under 29.?? något och det är tufft i 50m bassäng. Jag har inte killarnas exakta tider men de låg över 30 bägge två där jag tror Andreas var lite snabbare än Sebastian. Samma gällde i ryggsimmet och där blev också Sebastian diskad för att han vände sig vid ett tillfälle. - Jag såg absolut ingenting sa Sebbe efteråt. Jag hade solen i ögonen hela tiden.

Bägge de svenska simmarna hade problem med både vändningar och kurser där de valde lite väl lång väg. Andreas missade en vändning totalt och tiden 3:04 var han nog inte riktigt nöjd med. Sebbe simmade in på 2.57 något men blev diskat som sagt.

Det vilar inga ledsamheter trots missad finalplats. De nya solglasögonen är Sebbe nöjd med.

Av de svenska killarna så är det alltså bara Sebbe som simmar en dirktfinla på 200m medley och Pernilla simmar två med medaljchans i bägge.

 

17/6 22:00

Summering så här långt.....

Som det framgått så är det Pernilla som stått för medaljerna än så länge i detta EM. På herrsidan har Sebastian nått högst med sina två fjärdeplatser men där är marginalerna snäva och Andreas har bara legat tiondelar efter och precis missat finalplatserna.

Vad gäller Pernilla så har hon tagit 3 silvermedaljer och 1 brons, plus ett brons i den öppna klassen där även Hong Kong laget ingår. Det är alltså kineser och inte koreaner som jag skrivit tidigare och jag kunde ju gaderat mig och skrivit asiater. Det kan tyckas lite märkligt med Pernillas medaljer och att jag inte skrivit om de andra. Saken är den att det är 16 länder som tävlar där det ingår en eller två tjejer vanligtvis i de olika lagen. Detta samtidigt som det är fullt program från 800 fritt till 50 osv. Många väljer därför att satsa på de klassiska grenarna där framförallt frisimmiet dominerar antalet tävlande. Så när Pernilla ställer upp i 200 rygg och det endast är 5 deltagare varav en är från Hong Kong så känns det silvret kanske inte lika stort som när man via försök sedan kommer tvåa i finalen. Det har talats om att det är alldeles för många grenar och det gäller att välja rätt vilket många gjort. Pernilla deltar ju flitigt för att känna av vad som passar henne. Samtidigt som placeringarna kanske inte varit annorlunda om grenarna fyllts ut med en massa andra simmare. Hennes chanser hade sannolikt varit lika hyfsade i ryggsim som i frisim oberoende av antalet deltagare så man kan resonera hur man vill. Är man inte med så är man inte och det gallras ju redan i respektive land innan man skickar iväg simmare till ett EM. Nåväl, så är hennes Silver och Brons i frisim riktigt bra och kan hon bara knyta ihop och få till bättre starter (vilket nodda trimmat in idag) så kan hon ta den ädlaste medaljen. Om det är störts chans på 400 eller 100 låter jag vara osagt, men spontant så kanske 100 känns som bästa chansen för henne. 

Jag hoppas också att killarna kan få till en fullträff och i morgon kommer 50 fritt där om de får till en bra start så kan chansen uppenbara sig. 

17/6 20:54

Vilodag med lätt träning

Ja nu lovade jag en rapport om en timma, men jag har fortfarande inte slutat att förvånas över den chansartade uppkoppling som detta hotell erbjuder. Ett hotell med hög standard i övrigt men om uppkopplingen skall fungera är ett fortsatt lotteri. Lite tråkigt när man har begränsad med tid att sitta i receptionen. De tävlande har skjuts till o från simstadion medan jag och dottern Sofie tar våra raska promenader. Ibland har de tävlande också fått gå med oss då chaufförerna tagit siesta eller något annat. Det är lite chansartat det med. Det finns också en buss för hotellets gäster som jag lyckades åka för första gången idag. Första gången var den full. Andra gången kom den inte och den tredje, när vi väl fick plats så skulle den inte till staden utan till stranden. Det var då jag bestämde mig för att strunta i bussen och passa på att gå ner några kilon genom raska promeader mellan hotellet och simstadion. Det kan låta som en bagatell men det lutar konstant i en kilometer så det blir nedför dit och uppför hem och hela tiden med backspeglarna på de alltid så stresskörnade italienarna snuddande vid kroppen. Hur funkar deras körkortsutbildning kan man undra? Ekodriving har de i alla fall inte infört här. Nog om det!

Truppen har idag under ledning av Lars "Nodda" Nordh och Marika Rydell tränat lätt på förmiddagen i strålande solsken och nästan ensamma i bassängen. Det var uppenbart att vilodagen verkligen var det för de flesta landslagen. Nodda trimmade starter och konstan att glida i vattnet. Det gav resutlat direkt vilket var tydlign om jag jämförde de första starterna med de sista under träningen. Han kan sin sak den rutinerade Lars Nordh.

Efter lunschen var det dags för första doppet i hotellets poolområde. Undertecknad har hunnit med några längder tidigare i veckan, men för truppen så var det premiär. Bollkastning stod på programmet och de aktiva verkade roade av att få bada fast de egentligen befinner sig i sin vardagliga miljö. Natruligtvis hade solen försvunnit när det väl var dags att doppa sig så någon valde att avstå doppet, utan att avslöja vem.

En sväng till stranden ingår ju också i utflykten även om det just här var ganska kallt i vinden.

Efter badet väntade den klassiska rundan i stadens gränder och de ännu mera klassiska krimskrams affärerna. Sebastian lyckade dock hitta ett par fräcka solglasögon och Pernilla en glasdelfin. Andreas tror jag inte köpte något men alla köpte vi varsin gelato, det var ju som sakt vilodag. Under väntan på att gå till bussen så ringer Rolf Skoogh från tyskland och berättade om en lång väntan på planet på grund av flygstrejken. Väl hemma igen väntade alla hungriga simmar och vi andra på en god middag och sen är det tidig säng som gäller.

Imorgon startar allvaret igen. För Pernilla väntar 400m frisim och 50 ryggsim. För Sebastian gäller 200 medley, 50 frisim och 200 rygg. Slutligen Andreas deltar i 50 frisim och 200 rygg.

16/6 21:43

Pernilla silvermedaljör i Loano-EM på 200m fritt och Sebastian slutade på sin andra fjärdeplats i detta EM på distansen 50m rygg.

Det blev inget guld för Pernilla trots bästa försökstiden. Vi hade farhågor om att den spanska och ev den tjeckiska tjejen som vann 50m fritt och som tog det väldigt lugnt i försöken skulle bli farliga i finalen. Spanjorskan med personbästa en bra bit under Pernillas visade sig besanna våra farhågor i finalen. Silvermedaljen var det dock inget snack om för Pernillas del där hon fick revasch mot den tjeckiska tjejen,  Förhållandena under finalen var helt annorlunda än under förmiddagens försöksheat. Molnen hade skingrat sig och med den kom också en stark vind som gav sig tillkänna i bassängen. Medvind och motvind tillhör kanske inte vanligheten i simsammanhang men så var det nu. Pernilla gör en stabil insats även om hon inte simmar lika fort som i försöken. Andraplatsen var det dock ingen fajt om, utan den har hon full kontroll på hela vägen. Till saken hör att Pernilla strax innan simmat ett 200m rygg där hon faktiskt fick en bronsmedalj, en distans hon med facit i hand kanske inte skulle simmat. Å andra sidan var marginalen för stor till guldet så det hade inte räckt till ändå. Bronset på ryggsimmet kom helt i skymundan för den mera spännande finalen på 200fritt med som vi trodde guldchanser. Dessutom har hennes brons igår och silvermedalj idag rätt värde eftersom det tagits med vad jag anser rätt antal deltagare, vilket inte varit fallet på dagens rygg 200 och gårdagens fjäril 100m. Även om detta EM innehåller 16 länder så finns det grenar framförallt på damsidan där inte så många finns med. Samtidigt så måste vi komma ihåg att det är kvalificeringstider för att få vara med och ett IPC VM står för dörren redan i augusti där kanske en del lägger sin satsning istället. Det är väl framförallt Holland och England som saknas i detta EM. Annars finns de som brukar hålla sig framme med på damsidan. Att Pernilla skulle ta medaljer hade jag inte räknat med men att hon skulle tillhöra de 7-8 bästa var förväntat. Nu har hon än så länge tagit två medaljer av valörerna silver och brons. Räknar vi desstuom in de lite mera kontroversiella medljerna så har hon facit av 2 silver och två brons plus ett ytterligare brons där koreanerna finns med i den öppna klassen. 

Dagens silvermedalj var med andra ord inte lika bitter som bronset i 50m finalen där marginalerna var ytterst små till guldmedaljen. Nu kändes det ok att missa guldet eftersom den spanska tjejen var för bra helt enkelt. Under morgondagen är det uppehåll i tävlandet och simmarna skall bara träna lätt i bassängen och sen ges tid till lite bad och shopping. För Pernilla står väl de största förhoppningarna till 400m fritt på fredag. Ett lite tråkigt intermesso inträffade på prisutdelningen där jag tagit en bra vinkel för att få med pristagarna och den svenska flaggan. Natruligvis händer det som inte får hända där just den svenska flaggan fastnar och linan släpper så mitt väl arrangerade foto gick om intet. Speakern bad sverige om ursäkt och det var ju bara att acceptera. Vi får hoppas att ny chans dyker upp till samma bildarrangemang.

Sebastian tar sin andra fjärdeplats men är nöjd ändå.

Sebastian som är en av två killar i truppen gick till final på 50m rygg och i finalen kom han fyra bland europeerna. Det var Sebastians andra fjärdeplats, men han är nöjd ändå. - Jag gjorde ju mitt bästa säger Sebastian efter loppet där han simmade in på en bra tid. Men med en sekund till bronset var det inte mycket att snacka om, Det är bara att bita ihop till de återstående tävlingarna om Sverige skall få någon medalj på herrsidan. Spontant kan sägas att det känns lite tuffare för killarna med större konkurrens än på tjejsidan. Om man undrar över statusen på dessa tävlingar så har vi ändå fått uppleva två världsrekord, ett på herrsidan och ett på damsidan. De som är med håller bra klass dock saknas simmare från England och Holland mycket beroende på att det går ett IPC VM i Holland i augusti.

16/6 09:56, 11:10

Pernilla snabbast i försöken på 200m fritt. Sebastian till final på 50 rygg.

Pernilla simmade ett bra försöksheat nu på morgonen och var klart snabbast av alla. Tyvärr så hinner jag inte få med tiderna men hon persade rejält i 50m bassäng och det såg bra ut med simningen. Den tjeckiska tjejen som nöp guldet från Pernilla på 50m fritt distanserades rejält, men sannolikt tog hon det lungt så hon kommer med i matchen i finalen helt säkert. Bäddat för ytterligare spännande final eftermiddag.

Killarna är också i bassängen under morgonen och just nu pågår 1500m så tid till att skriva finns. Återkommer med Sebastian och Andreas framfarter i bassängen från ett fortsatt lättregnande Loano, men där solen tittar fram mellan skurarana. Medelhavsvrämen gör det ändå riktigt skönt och ger perfekta tävlingsförhållanden. På återhörande!..

Killarna Andreas Nordh och Sebastian Karlsson har simmat försök på 100m fritt. Där finns det klart tuffaste motståndet och trots fina insatser där Sebastian var någon tiondel snabbare än Andreas så räckte det inte riktigt till finalen. Dessa korander som medverkar tar ju platser i finalen även att det inte ingår i den europeiska tävlingen. Andreas och Sebastian kommer därför att få bättre slutplaceringar än vad de placerade sig totalt i försöken.

På 50 rygg gick det bättre för Sebastian som tog sig till final som åttonde simmare men skillnaden mellan första och sista finlasimmaren i tid är bara någon sekund så Sebastian kan ju plocka någon placering i finalen. Han tog lite lång väg i sin avslutande del och det är svårt med ryggsim ute, särskillt nu när solen tittat fram. Andreas simmade någon sekund långsammare och hamnade utanför finalen, tyvärr. Andreas styrka är annars frisimmet och där är det som bekant ganska tufft att nå hela vägen.

Två finaler i eftermiddag där Pernilla sannolikt har den största chansen till medalj.

Bilder läggs in undan för undan under bildarkivet.

15/6 17:43

Pernilla 12 hundradelar från Guld och endast 1 hundradel från Silver. Bronset knep hon, men det var med blandade känslor.

Alltså att få ett EM-brons är mer än vad vi hade räknat med och är naturligtvis en stor framgång. Att göra det med en differens på 12 hundradelar till Guldet gjorde dock Pernilla mycket besviken. Känslan av att förlora Guldet var större än att vinna bronset. Tränare Lars Nordh tröstade med att när hon kommer hem så kommer hon att njuta av den fina medaljen. Detta sagt av en rutinerad räv som "Nodden" är. Vid sidan av upplevde man att alla tre medaljörerna slog i kaklet samtidigt. Sådant är det i denna sport och nästa gång är det hon som har marginalerna på sin sida. Det återstår mycket att simma för Pernilla. 100, 200 och 400 fritt och där kan det bli flera medaljer. Hon har även 50, 100 och 200 rygg så det finns stora chanser till flera framgångar.

För oss vid sidan av så är hennes bronspeng naturligtvis stort att få se henne stiga upp på prispallen med svenska flaggan vajande bakom henne. Vi fick aldrig höra svenska nationalsången som vi faktiskt hade förhoppningar om helt befogat, men en fin bronsmedalj är något att ta med sig hem och lovar gott inför fortsättningen.

Sebastian fick nöja sig med fjärdeplatsen trots en strålande startsträcka.

Sebastian startade 100m ryggfinalen tufft på första 50m. Han var till och med under sitt rekord på 50 rygg vid vändningen. Han hade faktiskt ledningen vid 50 men tröttnade betänkligt efter den tuffa öppningen. Han satsade i alla fall friskt och vi får hoppas han får till det i kommande grenar. Givetvis bittert att komma fyra men han sänker sitt pers och då kan man ju inte begära mera och Sebastian verkade nöjd med sin insats vilket han har all anledning att vara. Fast det är klart att en medalj hade han ju inte tackat nej till.

 

 

15/6 10:45

Pernilla o Sebastian vidare till final.

Det har inte varit lätt att rapportera eftersom Italien inte hängt med när det gäller uppkoppling. Nu är det äntligen löst och jag sitter vid poolside på ett fik och kan äntligen börja min rapportering från Italien.

Under gårdagen tränade simmarna i den fina utomhuspoolen och allt kändes bra. Idag på förmiddagen har alla varit igång med tävlandet och Pernilla o Sebastian är i final på 50m fritt (Pernilla) respektive 100m rygg (Sebastian). Andreas kom på den försmädliga 9:e platsen och hamnar alltså utanför finalen. Det konstiga i detta öppna EM är att det finns tävlande från Korea och Mexico som är med men utanför den Europeiska tävlingen. Så i fallet Andreas kommer han att placera sig 6:a eftersom det finns tre Koreaner före honom.

Pernilla har klar medlajchans eftersom hon tog sig till final på den näst bästa tiden. Vi vågar inte hoppas för mycket men det ser riktigt bra ut för henne. Hon hade desstuom en bedrövlig start, men simmade ikapp fältet genom bra simning. Hon säger själv att hon skall slå den ungerska tjejen i finalen och det bådar gott. Hon sa samma i Malmö och då vann hon.

Sebastian gick till final på sjunde tiden med tre koreaner före sig så det finns hopp om medlaj för honom också.

Ingvigningen var en härlig upplevelse.

Under måndagen hölls invigningen för Loano-EM under mycket pompa och ståt. Teamen samlades på torget i staden med borgmästaren och andra pampar som höll tal.

Sen så tog en march mot simstadion vid under poliseskort där gator stängdes av för biltrafik. Det var riktigt häftigt att få uppleva detta och man såg på simmarna att de förstod att det inte var vilken liten lokal tävling som helst som de är med i. Kolla gärna bilderna i bildarkivet. Jag kommer att uppdatera undan för undan men känner att jag ligger lite efter just nu.

    Startsidan