Pernilla avslutade med Silver på 800 fritt och äntligen fick en Australisk tjej stå under henne på prispallen.

Finalen på 400 fritt blev spännande så det räcker och även om Pernilla på nytt fick nöja sig med brons så gjorde hon det med bravur. Henns tid som också är ett nytt svenskt rekord stanndade på 4.52.14 och den låg bara två tiondelar från silvret.

Pernilla till final på 400 fritt på näst snabbaste tiden. Hon simmade i försökheatet mot Guldmedaljören från 200 fritt Australiskan Kara Leo. Pernilla tog kommandot de första hundra meterna men Kara gjorde ett ryck och vann heatet. Pernilla persade med någon tiondel och har 5 sekunders marginal till trean Nerice Holland. Kara var inte mycket att göra åt i föröken men det är i finalen det gäller.....

Pernilla tog brons på viktigaste grenen 200 fritt och sänkte sitt pers med nästan 3 sekunder. Nya svenska rekordtiden skrivs till 2.19.44 och det på långbana utomhus. Det gamla rekordet var från SM inomhus på kortbana.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22 september

 

3 oktober

Det blev Silver till slut och Pernilla kämpade verkligen för guldet fast den hårda öppning blev för tuff och på nytt simmade hon förbi, Kara Leo men Nerice Holland hade inget att hämta mot Pernilla. Silver och totalt fyra medaljer och en av endast två europeer som tog medalj gör detta till hennes största framgång internationellt. Global Games truppen bestod av totalt 12 aktiva som bärjade 10 medaljer och fyra av dem tillhör Pernilla, fast hon var ensam simmare.......

Här var hon i ledning

Läs min min "krönika" som får avsluta rapporteringen från Loano.

Silver för Pernilla på 800 fritt och Global Games 2011 är över för den här gången.

Pernilla lyckades till slut tränga sig mellan de Australiska tjejerna på pallen och knipa silvret. Hon simmade för guldet och satsade hårt och hade ledningen efter 400 meter. Lite för hårt så.....Ja ni hört det förut, Kara Leo gick förbi och tog guldet på nytt. Jag sammanfattar här simingen i Global Games i en krönika......


Loano kommer säkert alltid att betyda något alldeles särskilt för Pernilla. Det var här hon startade sin internationella karriär 2010 i ett Inas-EM och det var också här hon simmade till sig sin största internationella framgång i år i Global Games. Fyra medaljer bestående av ett silver och tre brons i en tävling som är ett VM för S14 och EM mästerskapet förra året kan inte jämföras. Fransmännen som då dominerade fanns inte med på prispallen överhuvudtaget i Global Games.

Förvisso saknades Holland som jag skrev i förhandsrapporten men det är upp till dem och de Australiska tjejerna håller absolut högsta klass, liksom Hong Kong och Spanien. Pernilla var förövrigt enda Europe ihop med Alonso Morales, Spanien som plockade medaljer. Spanjorskan tog två guld i paradgrenen 50 och 100 bröst. Hon segrade också på 100 bröst under EM i Berlin tidigare i år. Alonso lyckades också med ett silver och ett brons i 200 bröst respektive 50 fritt.


Annars handlade det på damsidan om Australien och Hong Kong och därför kändes det extra kul när Pernilla fick stiga upp på pallen och försvara Europa vilket uppskattades av många. Den avslutande dagen då herrarna simmade 1500 meter och damerna 800 så kändes det som trenden kunde brytas. Islänningen Jon Sverringson hade bestämt sig för att gå för guld och det lyckades han med efter ett suveränt genomfört lopp.

Ett önskescenario var ju att Pernilla också skulle lyckas i grenen efter och när halva loppet var avklarat så såg det ut som om det skulle kunna gå vägen. Hennes tid efter 400 var det näst snabbaste hon simmat 400 (4.57), men nu handlade det om 800. Hon satsade allt och gick kanske ut lite för hårt. När Kara Leo gick förbi så orkade hon inte hänga på. Silvret var det inget snack om eftersom Nerice Holland inte mäktade med tempot. Pernilla simmar in på en tid sekunden över sitt pers, men o andra sidan gav hon upp när hon inte mäktade med Kara Leo. Silver är ändå en uppgradering som hon hoppades på och det fulländar hennes fina insatser här. Att önskedrömmen om ett Nordiskt guldfirande till en del sprack vilar inga ledsamheter på, för guld och silver är gott nog i en tävling som annars handlade uteslutande om utom europeiska framgångar.


Tävlingarna har varit IPC sanktionerade och många representanter har varit på plats. Arrangören har gjort tävlingarna till en fest och det har upplevts mycket seriöst. Att italienarna har mycket att lära medialt är en annan historia. De förstår inte vidden av att uppdatera hemsidan med resultat och startlistor och livetiming har de aldrig hört talas om. Men de är alltid mycket hjälpsamma när man ber om hjälp. Jag bad om startlistan vid något tillfälle och får till svar: -Vi har inga startlistor för media, men jag kan fixa en om du väntar fem minuter. Vi är i Italien och då är det lite hipp som happ, men ambitionen finns alltid att hjälpa till och det glada leendet väntar inte på sig. Det finns så mycket hjärta hos människor i detta medelhavsland och något vi har mycket att lära av hemma i Svedala.


Något som talar för Pernilla framöver är att hon är yngre än sina konkurrenter om vi undantar Taylor Corry som jag också varnade för inför Global Games. Nu har Pernilla inte haft så många grenar mot henne eftersom hon är mer en sprinter och också segrade på 50 fritt. Kara Leo är född 92 och Nerice Holland 88 så hon var klart yngst bland de som simmade 800 meter. Något som förvånade inför 800 meters finalen var att att två Mexikanska tjejer var anmälda på snabbaste tiderna med Pernilla som trea. Detta medförde att Pernilla simmade på bana 3 och Kara Leo på bana 2 med Nerice Holland på bana 6. Jag visste naturligtvis att de var en bluff vilket också bekräftades redan efter 50 meter. Jag hoppas Mexico straffas för bluffen för de tjejerna hade inget att hämta. Självklart skulle Pernilla, Kara och Nerice simma på de centrala banorna. Sådant har inget i en seriös tävling att göra. Ett scenario kunde ju vara att Nerice på bana 6 hämtade in på Pernilla och knep silvret utan att Pernilla uppfattat det och på så vis kunde fusket ha med utgången att göra. Tummen ner för Mexico.

Innan jag slutar denna sammanfattning så måste jag nämna den slitna mannen som jag såg och fotade 2010 mitt under invigningen av Em i Loano. Han gick där med sin fotbollströja och en pilsnerflaska i handen och förstod säkert inte vad som händer i denna gemytliga och lilla kustort. Idag när jag skulle hem med bussen mot hotellet så fick jag till min förvåning se den slitna mannen sittande på en parkbänk. Han tittade på mig betänkligt och undrade säkert vad jag hade i handen. Detta eftersom jag inte packat in kameran med det långa objektivet. Jag kan inte påstå att jag haft honom i minnet under vistelsen här, men på något vis så har han ändå legat i bakhuvudet. När han satt där med sin ölflaska då, som nu, så var det givet att förstå att om vi någonsin kommer tillbaka till Loano så lär jag se den gamla mannen med sin ölflaska i handen på nytt.....om jag någonsin kommer tillbaka tänkte jag för det lär i alla fall inte ske under dessa sammanhang på överskådlig tid och det kändes lite vedomigt. Men Pernilla kommer alltid att ha Loano som sin vänort med enbart härliga minnen. Fattas bara annat efter 11 medaljer då och fyra nu där de senaste har ett betydligt högre värde......Loano we will never forget that place

Det var här som allting började.........Arrivederci!

 

Nu laddar vi för A-finalen på 800 fritt i eftermiddag

Kara Leo               Taylor Corry     Pernilla Lindberg 100 fritt

Nu har två tävlingsdagar gått sedan jag skrev något och det beror på den överbelastade uppkopplingen som hotellet bjuder på. Förra året var vi några få som låg ute på nätet men nu är vi hur många som helst som skall dela på en dålig bandbredd. Man får jaga hem och det snabbaste är Facebook. Efter en stund när alla skall skypa så är det kört. Pernilla har hur som helst hunnit med två bronsmedaljer till sedan jag skrev och det i frisim 100 och 400.

Hur som helst så gjorde Pernilla ett strålande 400 fritt och sänkte sitt pers under dagen med totalt 6 sekunder. Under försöken simmade hon i princip på sitt pers något bättre för att i finalen ge de Austrilska tjejerna Kara Leo och Nerice Holland en härlig kamp om medaljerna. De följdes åt fram till 250 m där Kara gjorde ett ryck. Nerice segade sig förbi Pernilla och hade ett tag en hyfsad ledning över Pernilla. Pernilla avslutar dock starkt med en 35 sträcka och är så när att hinna ikapp Nerice och knipa silvret. Det räckte inte riktigt men tiden 4.52.14 är riktigt vass i denna klass. Detta var i lördags som 400 avgjordes.

Brons på 100 fritt! Under söndagen fortsatte tävlingarna och nu simmade Pernilla 100 rygg, 100 fritt och 100 fjäril. 100 gick inget vidare där Pernilla hade svårt att hålla kursen. Hennes fokus låg mycket på 100 fritt så hon gav i princip upp ryggsimmet. Fjärilsimmet gick lite bättre och även om hon låg 2 sekunder över pers så räckte det till final. Att hon var tagen efter 400 fritt dagen innan märktes när hon simmade 100 fritt försök. 1.08.02 är hennes sämsta tid på sträckan i år men finalplatsen var ändå säker. Hon laddade under vilan och i finalen så smällde hon till med ett pers på 1.05.94 trots en mycket dålig start. Bronset bärgade hon och denna gång var det Kara Leo som tog silver och nya utropstecknet Taylor Corry som knep guldet. Hennes tid låg på 1.04 och något. De är dåliga med att publicera resultat här och livetiming vet de inte vad det är. Lite typiskt Italien, men i övrigt så fungerar allt mycket bra.

1 oktober

Värmen fortsätter att överraska så här sent på året. Det är betydligt varmare här nu än när vi var här för ett år sedan i mitten på juni. Temperaturen ligger stadigt på över 30 grader mitt på dagen och vi har knappt sett ett moln. Idag är det 400 fritt som gäller för Pernilla och hon har redan hunnit med försöken och simmade in på tiden 4.58.51. Det är ett litet pers men hon skulle spara krafterna till finalen så det räcker.

Att Pernilla har stor medaljchans är inget tvivel om. Det är två Australiska tjejer i form av Kara Leo och Nerice Holland som jämte Pernilla kommer att fajtas om medaljerna. Om Pernilla kan komma igång snabbare så kanske hon kan matcha Kara som var klar dominant i försöken. Det som talar för att Pernilla kan simma betydligt snabbare är att hennes sträcktider ligger i nivå med hennes 800 meters lopp från Varberg i somras och möjligen är just 400 meter en knepig sträcka för hennes. Svårt att veta fartläget så det gäller att öppna starkt i finalen. 1600 startar finalerna och nu är det vila som gäller och att fylla depåerna med vätsa och näring i värmen.

Håller svenska ledaren Marika Rydell på att byta stall?

Sanningen är den att Island och Sverige delar på tält.

30 september

Jag sitter fortfarande och njuter över Pernillas simning från gårdagen idag när vi har vilodag här i Loano. Det var så viktigt inte minst för att det gick sådär i EM i Berlin och fokus har enbart legat på att gå under 2.20 på 200 fritt. Det krävs i Paralympics om man vill vara med i finalen. Men jag njuter också över på vilket sätt hon gjorde det. Hon hade bestämt sig för hur hon ville simma och vilka delmål hon skulle följa. I försöken gjorde hon 2.20.68 vilket är bra och hon hade lovat pers. Till finalen kunde hon inte garantera pers vilket brukar innebära pers ändå. Det är ju skillnad i att lova och att nte kunna garantera. Jag tolkar det som att perset från försöket var en garanti med andra ord och hon brukar hålla sina löften. Att hon sedan klippte till med 2.19.44 visar att hon lagt sig till med en inställning som lovar gott inför framtiden. Hennes målmedvetenhet har ökat markant och hon kan numera lägga upp sina egna planer och har full koll på konkurrentera.

Det är lätt att glömma förra året när man sitter här och skriver om gårdagen. Från samma plats och i samma bassäng simmade Pernilla Inas egna EM och tiderna låg på 200 fritt på mellan 2.34-2.35 mot nuvarande 2.19.44. En fantastisk utveckling på drygt ett år. Någon gång tar det stopp men där är hon inte ännu med det nyvunna självförtroendet och den målinriktade träningen känns det som.

Det gapades och tjoades från den 6 personer starka svenska delegationen för Marika måste ju uppföra sig som tränare under loppet, men efteråt så skakade hennes händer när hon skulle skriva ner tiderna berättade hon på kvällen. Själv skakade jag i hela kroppen när sista 50 skulle avgöras. Att ta bilder i det läget går bara inte. Jag är nog en bättre fotograf när andra simmar en min egna dotter. Bara att acceptera det och i synnerhet när det ligger fyra i linje och det jagas medaljer. Den förhatiska fjärdeplatsen hade inte känts rättvist efter det väl disponerade loppet av Pernilla som avslutar sista 50 på 35 och något (har inte exakta tider för sådan är de dåliga på här). Hon gav allt och har också tagit till sig den förmågan. I Berlin så avslutande hon på 37 på sista 50 som en jämförelse. 

Nu blir det till att njuta av värmen på över 30 grader och bada och ha det skönt. Pernilla tränar lite lätt idag och i morgon blir det 400 enbart. Försök på förmiddagen och sedan final på kvällen och där är Pernilla med det kan vågar jag nästan lova.......

28 september från Loano..

Viktigaste grenen redan första tävlingsdagen och i morgon startar det....


Global Games avgörs under 4 tävlingsdagar och redan dag 1 som är på torsdag går 200 fritt som är paralympicsgren för S14. Pernilla simmar det och 50 fritt under torsdagen och 50 fritt är grenen som inleder spelen.

Pernilla har kunnat träna i tävlingsbassängen sedan i söndags och det ser bättre och bättre ut. Tävlingsnerverna har börjat gör sig påmind och hela dagen ser man på Pernilla att något är på gång. Startfältet visar på jämna simmare där Pernilla kan vara med i matchen, med det är flera att tävla om medlajerna. På 50 fritt är det flera som har bättre pers än Pernilla, men sen så skall det presteras på tävlingsdagen och det kan gå hur som helst. Som jag sagt tidigare så är det många som satsar i S14 nu med tanke på kommande Paralympics. Största hotet för Pernilla i frisimmet kommer från Australien och Hong Kong.

Om Loano är rätta stället att persa på låter jag vara osagt eftersom det har blåst en hel del idag och vattnet är oroligt. Det har lovats fint väder hela veckan så det kan bli riktigt bra föhållanden om vinden lägger sig, men ryggsimmet är ju alltid ett dilemma utomhus. Idag har temperaturen legat på över 30 grader och det var riktigt varmt.

Målet för Pernilla är att ta sig till final i bägge grenarna så får vi se hur långt det räcker i en eventuell final....

18 september.

Det står nu klart att det kommer 135 simmare från 5 kontinenter men bästa tjejen uteblir eftersom Holland saknas......

Holland saknas när deltagarlistan presenterades för några dagar sedan. Det innebär att Pernilla har två konkurrenter mindre, men samtidigt så finns det många andra som kommer att ge henne riktigt tufft motstånd. Australien kommer med 5 simmare varav Kara Leo var silvermedaljör på 200 fritt i senaste IPC-VM. En tjej med kapacitet på 2.17 men som legat på 2,20 under denna säsong. Det finns många nya som skall klassas och vilken nivå de ligger på återstår att se, men av tradition dyker det alltid upp bra simmare inför ett kommande Parlaympics. Pernilla reser till Italien med svenska truppen på lördag och får bra träningsmöjligheter innan tävlingarna kör igång på torsdag den 29 september.

4 September

Global Games 2011 i Italien (Loano) blir största världsspelen någonsin för Inas-Fid

Global Games blir den största tävlingen för Inas-fid någonsin. Det står klart efter att man kan presentera 1100 tävlande fördelade på 36 länder där Australien och Japan står för de största nationerna med 96 respektive 91 deltagare. Detta som är Inas svar på Paralympics är inte bara det största utan också det viktigaste i den meningen för att IPC har sanktionerat de grenar som kommer att finns med i Parlaympics i London. Det finns alltså stora möjligheter att förbättra sin ranking på IPC-listan. Samtidigt så kommer Global Games att på ett sätt bli större än Paralympics för S14 eftersom startfältet är betydligt större och med flera grenar på programmet. Det kommer att vara stenhård konkurrens med enorm bredd där flera kommer att få kämpa om finalplatser. Vi kommer också att få möta många nya simmare som är på gång vilket är tradition inför ett Paralympics. Pernilla kommer att få bekänna färg och kan i princip inte vara säker på någon finalplats. Det gäller att överprestera för att nå dit helt klart.

Simningen är ju en av de sporterna som finns med på Paralympics och Pernilla är ensam att representera Sverige i Global Games i simning. Simningen är också en av de största idrotterna i Global Games med minst 135 deltagare fördelat på 29 länder så tävlingen kommer att hålla högsta klass. Frågan är väl om det inte är ännu fler eftersom det är 134 simmare som skall IPC-testas och flera av de bästa inte behöver det eftersom de är färdigtestade. De största konkurrenterna kommer från Hong Kong och Australien och tyvärr så saknas de holländska tjejerna som dominerat S14 på sista tiden. Att Global Games har kommit till beror ju på att Inas varit utkastade från IPC och så länge de inte har full status så är detta alltjämt den största tävlingen för S14. Här kommer Pernilla att simma 9 grenar till skillnad från ev Paralympics där hon bara får simma max 3 grenar.

Hennes uppladdning pågår för fullt och fysiskt har hon utvecklats sedan i somras sen så får vi se hur hon sätter tekniken. Det är ett tag kvar så tid finns fortfarande till förbättringar under förutsättning att hon får hålla sig friskt. Pernilla ställer upp på alla frisimsgrenar plus 100 bröst, rygg, fjäril och 200 medley. Alla grenar simmas i försök och finalpass förutom 800 fritt som jag tror blir hennes bästa gren.

Pernilla klar kandidat till Paralympics..

Ett annat glädjande besked fick Pernilla i veckan och det är att hon nu är klar kandidat till Paralympics med allt det innebär. Ett digert program väntar under hela hösten och under våren så Global Games blir lite utav startskottet på en intensiv period. Sen vad det rent resursmässigt innebär vet vi inte ännu eftersom det är första gången.....det återstår att se.

Nyheter      Bilder Global Games             Blogg                                 Officiell hemsida

 

Startsidan