SM-2011-Osby 1-3 april

Söndag 3 april

Succé-SM för Pernilla som gör sin bästa tävling någonsin

.....och är också den som tar flest svenska rekord bland de 23 som totalt sattes under tävlingarna i Osby. Min övertygelse om att ett bra arrangemang skapar bra resultat bevisar SM tävlingarna i Osby som var lyckade från början till slut. Nu blir det några dagar hemma med träning och på onsdag åker den flerfaldiga svenska mästarinnan till England för att möta världseliten.

Pernillas framgångssaga verkar inte nå några gränser inom handikappsimningen och slutet på den resan är det ingen som kan säga något om. Hon överträffar sig själv i tävling efter tävling och varje gång man lämnat en sådan tävling så verkar det som nästa blir likadan. Sakta men säkert sänker hon sina pers som i princip alltid innebär svenskt rekord och för varje gång så tar hon ett ytterligare kliv mot den absoluta världstoppen inom S14 klassen. Hon har ett litet steg kvar att ta, men det blir allt mindre för varje gång.

Osby SS gjorde detta SM till en upplevelse för alla inblandade. De månade om alla närvarande och fick ett flyt i tävlingarna utan jobbiga väntetider. Vi blev väl mottagna redan på fredagen med funktionärer som mötte upp med en liten gåva och ett varmt välkomnande och redan där kändes det mycket seriöst. Att arrangera ett handikappmästerskap innebär förutom själva tävlingen i simhallen att mat och logistik måste fungera på ett smidigt sätt och där lyckades Osby förträffligt. Det var ett lovordat mästerskap förra gången det gick där och det var minst lika lyckat den här gången. Dit åker vi gärna igen om jag får bestämma.

För Pernillas del så är det svårt att gradera hennes insatser om det nu överhuvudtaget skall vara nödvändigt. Det kändes som det bara blev bättre och bättre för varje gren hon simmade i. Hon tog 7 guld och 1 silver. Hennes egen S14 klass blev det 6 guld och de två andra medaljerna kom i de två öppna klasserna 50 bröstsim respektive 50 frisim. Guld och silver i de öppna klasserna är en förbättring från brons och silver som det blev vid hennes första SM förra året.

Hon satte 7 svenska rekord fast det blir "bara" 6 av dem som skrivs in eftersom hon sänkte sig i 50 fritt i såväl försök som final. Alla rekorden hon satte var också med god marginal vilket placerar in henne i en annan nivå som simmerska. På 200 medley sänker hon sitt pers med 5 sekunder och på 100 rygg och fjäril på samma distans handlar det om nästan 3 sekunder. Pernilla var lika glad över alla rekorden men frågan är ändå inte om det första på 200 fritt satt som en smäck. Där fanns ett uttalat mål och det känns extra kul när det uppnås och sen så är det en paralympics distans för henne och tiden ligger bara drygt 3 sekunder över VM guld-tiden från i höstas.

Nu får hon suga på den här karamellen ett par dagar. På onsdag lyfter planet mot Sheffield och på fredag står hon på startpallen i sin andra internationella tävling någonsin och denna gång handlar det om British Open där hon får möta världsmästaren på 200 fritt, den holländska tjejen Marlou van der Kuulk och en annan ny ung tjej vid namn Jessica Appelgate (97) som simmar korta distanser på fantastiska tider.

Pernillas resultat i SM:

200 fritt Guld svenskt rekord på tiden        2.19.48

100 bröstsim Guld personligt rekord         1.30.87

100 rygg Guld svenskt rekord                     1.17.78

50 bröstsim öppen klass Guld                    41.52

100 fjäril Guld svenskt rekord                      1.17.81

100 fritt Guld svenskt rekord                        1.05.79

200 medley Guld svenskt rekord                 2.46.57

50 fritt öppen klass Silver svenskt rekord    30.49

 

Läs vad Svenska handikappidrottförbundet skriver SHIF

Bilden till vänster ovan visar Pernilla och Lina på pallen efter den avslutande 50 m fritt finalen.

Lördag 2 april

Det blir inte mycket bättre än så här. 3 nya svenska rekord (4 totalt) 4 Guld varav 3 i egna klassen och 1 i den öppna. Pernilla har vunnit allt hon kan vinna hittills och satt svenska och personliga rekord som tagit henne en nivå till.

Pernilla får en av sina guldmedaljer av Osby SS egna stjärna och SM guldmedaljör (frisksim junior SM 50 bröst) Harald Johansson som även tagit silver JSM och brons i senior SM.

Nytt svenskt rekooooooorrrrrrrrd ljuder det högt i högtalarna från den entusiastiska speakern. Jag måste jag säga att Osby SS har verkligen ansträngt sig för att göra detta till en fest och har genom det fått simmarna att prestera på topp. Det sattes 11 svenska rekord under lördagen och 4 på fredagen. 15 totalt och det återstår ett pass på söndag. Om jag inte räknat fel så toppar Pernilla med sina fyra rekord och det är riktig bra. Det som är mest glädjande är att hon är inne i "stimmet" som hon hade i Stockholm och på Barracuda race hösten 2010. Att hon inte mäktade med en sänkning på 50 bröst (som hon vann) var för att hon gick tillbaka till den gamla tekniken över stressen att vinna, men det skiljde bara 9 hundradelar från rekordet. 100 bröst simmade hon med bättre teknik och där sänkte hon sig med 1.8 s så hon är på gång där. Hon simmade in på tiden 1.30.87 mot tidigare 1.32.59.

Vilket rekord som skall värderas bäst är svårt att säga men 1.17.78 på 100 rygg (1.21.01 tidigare) och 1.17.81 på 100 fjäril (1.20.84 tidigare) får ju betraktas som skapliga förbättringar. Rof Skoogh berättade att han suttit på kvällen och tittat på konkurrensen internationellt i Pernillas fall och blev nöjd med vad han såg....Pernilla satte även nytt svenskat i försöken på 50 fritt trots en dålig start, 30,82 mot tidigare 31.05.  

Pernilla lyser av självförtroende och har lovat ett nytt svenskt på 100 fritt på söndag. Personligen tror jag hon kommer att ta sitt största personliga rekord på 200 medley eftersom simningen stämmer så bra just nu. 50 fritt i den öppna klassen får ses som en bonus om hon sänker sig ytterligare där....men det sker efter 200 medley och eftersom Lina Watz inte medverkar i medleyt så är frågan om hon har något större chans till Guldet .....eller möjligen........hon överraskar ju hela tiden....

Fredag 1 april

Strålande start på SM för Pernilla. Henne mål att nå 2.20 på 200 fritt lyckades med marginal och nya svenska rekordet i S14-klassen lyder på 2.19.48. Guldmedaljören var nöjd och lycklig efter första dagen i SM och fortsättningen blir spännande......fast dopingkontrollen blev en segdragen historia.

Det fanns en spänning i bilen på väg ner till Osby under fredagen. Hon berättade att hennes tränare Sofia hade talat med henne om att hon måste våga satsa från början av loppet, men hon trodde inte hon skulle klara att persa. Eftersom jag känner Pernilla så visste jag att det brukar innebära precis tvärtom så därför pratades det inget mer om loppet då. När hon vänder efter första 50 på 31 och något så förstod jag att det var rekord på gång. Vid hennes tidigare rekord så låg 50 tiden på 32.88. Ännu mera stod det klart att det skulle bli rekord när hon passerade 100 på 1.06.98 eftersom henne pers på 100 ligger på 1.07.69. Kan undra vad hon kommer att simma 100 fritt på? Det bästa av allt var att hon lyssnat på Sofia......du måste våga gå på i början. Förbundskaptenen var riktigt nöjd med Pernilla och sa att hon behöver inte bevisa något, men tyckte sig ändå se att vändningarna kunde bli bättre. Gott, för då finns det mer att utveckla var min tanke. Pernilla valdes slumpmässigt ut???? till en dopingkontroll och det klassiska bekymret med kisseriet drog ut på tiden. Hallen började släckas ner och folk började vandra därifrån och jag började oroa mig för maten. Det löste sig till slut även om vi var de sista som lämnade hallen. Fortsättning följer i morgon med flera grenar på programmet och jag tror att det kommer att sättas flera nya svenska rekord, inte minst av Pernilla. Nya rapporter i morgon.

 

 

Pernilla simmar till helgen 1-3 april sitt andra SM i sin karriär som simmare i handikappklassen S14. Förra gången kändes det stort för då handlade det om att få ett SM tecken och känna sig som svensk mästare.

Det blev 6 guld i sin klass av 6 möjliga och ett brons och ett silver i de öppna klasserna. Det finns inte mycket som talar för att det skulle bli så mycket annorlunda nu. Det som kan bli bättre är att hon kan kämpa sig till någon valör upp i de två öppna klasserna 50 fritt och 50 bröst. Fast där finns det konkurrens av andra så vi får se. Linnea Bäckman kan fajtas med Pernilla i 100 bröst även om Pernilla vunnit de två senaste. Förra SM var Linnea sjuk och kunde inte medverka.

Annars är formen god för Pernilla som i början av veckan fick lite ont i halsen och viss oror spred sig, men det verkar vara över nu. Simningen drar igång redan fredag kväll med den viktigaste grenen 200 fritt. Förra helgen mäktade hon inte med ett rekord utan simmade strax över. Nu är hon fullt laddad för att knäcka det och målsättningen mot 2.20 står fast. Bra start, bra vändningar och rätt uppladdning så kan det lyckas. Vänder hon efter första hundra runt 1.08 eller lite drygt det så är hon med.

Övriga grenar förutom 200 fritt som hon ställer upp i är 100 rygg, 100 fjäril, 100 fritt, 100 bröst och 200 medley i klassen S14 och 50 fritt respektive 50 bröstsim i den öppna klassen (alla klasser mot varandra).

Jag kommer så långt det är möjligt att uppdatera information här om hur det går. Ni kan också besöka Osby SS hemsida